/en/article/19378/holcim-mze-prevziat-vsh-ak-preda-terminal-vo-vlkanovej/ Holcim môže prevziať VSH, ak predá terminál vo Vlkanovej

Holcim môže prevziať VSH, ak predá terminál vo Vlkanovej

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) schválil prevzatie firmy Východoslovenské stavebné hmoty (VSH) spoločnosťou Holcim Slovensko pod podmienkou, že tá odpredá svoj terminál vo Vlkanovej v banskobystrickom regióne nezávislému nadobúdateľovi. PMÚ stanovil podmienku, že tento nesmie byť prepojený ani s jednou spoločnosťou a ich ekonomickými skupinami lebo transakcia predstavovala riziko pre hospodársku súťaž na relevantnom trhu výroby a predaja šedého cementu a na lokálnych trhoch výroby a predaja transportbetónu.

Podľa PMÚ je nevyhnutné, aby nový vlastník terminálu mal skúsenosti, ako aj stimul a možnosť udržiavať a rozvíjať príslušné podnikanie a bol schopný vyvinúť efektívny konkurenčný tlak na firmu Holcim po prevzatí VSH na trhu výroby a predaja šedého cementu. O vhodnom vlastníkovi terminálu rozhodne PMÚ. Terminál zabezpečuje dodávky cementu, vyrábaného v cementárni v Rohožníku, pre zákazníkov z celého banskobystrického regiónu.

Spoločnosť Holcim Slovensko, a.s. je najväčším výrobcom a dodávateľom stavebných materiálov a súvisiacich služieb v SR. Koncern Holcim s centrálou vo Švajčiarsku je jedným z najväčších svetových dodávateľov cementu a kameniva, ako aj nadväzujúcich produktov, čerstvého betónu a asfaltu, a súvisiacich služieb.

 
 
Autor: SITA, Dátum 27.05.2011