/en/article/19559/bratislava-peniaze-na-trat-do-petrzalky-mesto-garantovat-nevie/ Bratislava: Peniaze na trať do Petržalky mesto garantovať nevie

Bratislava: Peniaze na trať do Petržalky mesto garantovať nevie

Peniaze z eurofondov na koľajovú dopravu do Petržalky primátor Bratislavy Milan Ftáčnik garantovať nevie. Priznal to počas verejnej diskusie k nosnému dopravnému systému. Mesto musí preto nájsť na koľajovú dopravu externé zdroje. Podľa neho, ak doprava v Petržalke nevyrieši do roku 2020, na mostoch sa bude stáť nie polhodinu, ale hodinu a pol a dlhšie.

Primátor sa dnes chce v Bruseli uchádzať o peniaze z eurofondov na projekt integrovanej dopravy. Z týchto peňazí by sa mali realizovať dva projekty, spojenie železničnej stanice Predmestie so železničnou stanicou Filiálka a zahustenie železničných zastávok z Devínskej Novej Vsi do Podunajských Biskupíc, aby vlak mohol byť využívaný na vnútromestskú dopravu. Zároveň chce dosiahnuť súhlas, aby sa z peňazí v programovacom období 2014–2020 začala budovať aj trať z Janíkovho dvora až po Hlavnú stanicu.

„Ak vybudujeme severné spojenie Predmestie-Filiálka, južné spojenie Janíkov dvor-Šafárikovo námestie, potom nasleduje otázka, ako vytvoriť spojenie týchto dvoch tratí. Malo by ísť pod zem, aby nebolo v kolízii s inými druhmi dopravy. Toto je náš projekt, s ktorým idem do Bruselu, očakávame vecnú reakciu zo strany generálnych riaditeľstiev Európskej komisie,“ uviedol Ftáčnik. Náklady na tunelové riešenie popod Dunaj sa odhadujú na 800 mil. eur, preto sa prepojenie pod Dunajom bude riešiť neskôr, alebo inak.

 
 
Autor: SITA, Dátum 29.06.2011