/en/article/19773/banska-bystrica-mesto-na-opravy-sklok-minulo-68-740-eur/ Banská Bystrica: Mesto na opravy škôlok minulo 68 740 eur

Banská Bystrica: Mesto na opravy škôlok minulo 68 740 eur

Letné prázdniny využíva mesto Banská Bystrica na opravu a údržbu svojich materských škôl. Reaguje tak na akútne požiadavky jednotlivých materských škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, pretože technický stav budov je zlý, v niektorých prípadoch až kritický a za posledné roky sa uskutočnili len nevyhnutné opravy či údržba v obmedzenom rozsahu.

Ako ďalej informoval ekonomický námestník banskobystrického magistrátu Branislav Slaný, požiadavky vysoko prevyšujú finančné možnosti mesta, preto bola realizácia prác rozdelená do 2 etáp. V prvej počas júla a augusta spravili nevyhnutné opravy a odstránili havarijné stavy, ktoré ohrozovali prevádzku škôl. „Práce sme vykonali zamestnancami mestského úradu, respektíve dodávateľsky, mesto na to zo svojho bežného rozpočtu preinvestovalo 68 740 eur,“ dodal Slaný.

V 2. etape plánuje samospráva uskutočniť náročnejšie opravy podľa finančných možností ešte v tomto roku. Aktuálne pripravuje rekonštrukcie kotolní 3 materských škôl – v Kremničke, na Bukovej ulici a na Jakubskej ceste. Zrekonštruované by mali byť do začiatku vykurovacej sezóny, mesto na to zo svojho kapitálového rozpočtu vyčlenilo 67 356 eur.

Mesto Banská Bystrica je zriaďovateľom 27 materských škôl. Na rozdiel od iných mestských a obecných samospráv nezískalo v aktuálnom programovacom období na ich rekonštrukciu z eurofondov ani cent, keďže nevypracovalo žiaden projekt.

 
 
Autor: SITA, Dátum 12.08.2011