/en/article/20651/horne-oresany-spalovna-odpadov-v-malych-karpatoch-nebude/ Horné Orešany: Spaľovňa odpadov v Malých Karpatoch nebude

Horné Orešany: Spaľovňa odpadov v Malých Karpatoch nebude

Obecné zastupiteľstvo v Horných Orešanoch na mimoriadnom rokovaní zrušilo uznesenie, ktorým umožnilo spoločnosti Vinos začať s prípravnými prácami na vybudovanie spaľovne odpadov v časti obce Majdánske. Dôvodom bolo oznámenie majiteľa pozemkov Martina Sýkoru, že ich na vybudovanie spaľovne investorovi nepredá.

Pôvodné uznesenie o schválení investičného zámeru odhlasovali poslanci v októbri 2011. „Uznesenie bolo viazané na dve konkrétne parcely, ktoré sú vo Sýkorovom vlastníctve. Ten nám doručil oznámenie, že pozemky spoločnosti Vinos na spaľovňu nepredá,“ vysvetlil starosta Ján Kormúth, ktorý je presvedčený, že zariadenie na termické spracovanie odpadov by bolo pre obec prínosom. Zároveň však dodal, že nechcel ešte viac polarizovať už aj tak názorovo rozdelenú obec.

Proti výstavbe spaľovne v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty zorganizovali koncom minulého roka petíciu, ktorú podpísalo už zhruba 700 ľudí. Na decembrové rokovanie poslancov ich prišlo protestovať 60. Poslancom vyčítali, že rozhodli bez toho, aby sa ich opýtali na názor. Podľa nich malo takému zásadnému rozhodnutiu predchádzať verejné zhromaždenie. Vyjadrili obavy, že spaľovňa zhorší životné prostredie a zvýši dopravnú zaťaženosť obce.

 
 
Autor: SITA, Dátum 25.01.2012