/en/article/20140/podla-koncepcie-rozvoja-turizmu-potrebuje-nitra-akvapark/ Podľa koncepcie rozvoja turizmu potrebuje Nitra akvapark

Podľa koncepcie rozvoja turizmu potrebuje Nitra akvapark

Nitra potrebuje atrakcie, ktoré by pritiahli turistov a zdržali ich v meste viac dní. Konštatuje to koncepcia rozvoja cestovného ruchu (CR) z dielne Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave, ktorú predstavili verejnosti. Významným prínosom by bola výstavba akvaparku. „Sú to miesta, kam chodia ľudia zvonka na dlhšie, nielen na pol dňa. 3–4 km od Nitry sú dokonca navŕtané pramene a je tam tá istá liečivá voda ako v Podhájskej,“ povedal spracovateľ koncepcie Pavol Plesník z katedry služieb a CR. Ľudia by sem podľa neho mohli chodiť na týždňové liečebné pobyty a na fakultatívne výlety by chodili do Nitry, čím by sa naštartoval CR.

Mesto sa o výstavbu akvaparku usiluje, stavať ho chce formou PPP. Zatiaľ chýba investor. „Absolventi architektúry združení v jednej skupine nám predložili štúdiu, takže máme podklad k rokovaniu,“ informoval primátor Jozef Dvonč. Strategický dokument koncepcie rozvoja CR vypracovala EU na objednávku mesta Nitra, ktoré na tento účel získalo peniaze z eurofondov.

Ďalšou atrakciou, ktorá by mohla pritiahnuť návštevníkov, je lanovka na vrch Zobor. Tá by mohla podľa Dvonča stáť už v lete, záujem postaviť ju deklarovala spoločnosť Veolia Transport Nitra. Nitra potrebuje podľa koncepcie zmeniť celkový imidž na historické mesto s podujatiami, potenciálne aj ako mesto konferencií a kongresov. V súčasnosti je vnímaná najmä ako centrum poľnohospodárstva.

 
 
Autor: SITA, Dátum 18.10.2011