/en/article/20210/granvia-pre-meskanie-s-usekmi-r1-pride-o-82-miliona-eur/ Granvia pre meškanie s úsekmi R1 príde o 8,2 milióna eur

Granvia pre meškanie s úsekmi R1 príde o 8,2 milióna eur

Za mesačné meškanie s odovzdaním rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami nedostane koncesionárska spoločnosť Granvia, a.s. od štátu platbu za dostupnosť cesty. Podľa ministerstva dopravy (MD) tak príde približne o 8,2 mil. eur, čiže o tretinu z tejto sumy. „MD hodnotí tento PPP projekt ako príliš drahý a pre SR z dlhodobého hľadiska nevýhodný. Sme radi, že slovenskí motoristi budú môcť jazdiť po kvalitnejšej a bezpečnejšej ceste, ale cena je veľmi vysoká. Dnes vysúťažené ceny sú o 30 % až 50 % lacnejšie ako pri PPP projektoch Ficovej vlády,“ povedal hovorca MD Martin Krajčovič v súvislosti s otvorením 3 úsekov R1 v dĺžke takmer 46 km do predčasného užívania.

Koncesionár mal odovzdať 3 úseky R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami 28. 9. Nestihol to však, pretože neodovzdal načas potrebnú dokumentáciu. Po oficiálnom otvorení cesty v piatok mohli motoristi začať jazdiť po novej rýchlostnej komunikácii po 14:00. MD potvrdilo, že cesta je už v plnej prevádzke a vodičom na ceste z Bratislavy do Banskej Bystrice môže pri dodržaní všetkých predpisov ušetriť asi 30 minút.

Štát má počas 30 rokov splácať koncesionárovi za dostupnosť cesty, čiže jej reálne prevádzkovanie, ročne okolo 125 mil. eur. S platbou začne nasledujúci mesiac po odovzdaní úsekov cesty do užívania. V tomto roku mala platba za jej dostupnosť dosiahnuť 24,7 mil. eur. Počas trvania koncesie do roku 2041 majú platby štátu dosiahnuť celkom 3,92 mld. eur.

 
 
Autor: SITA, Dátum 31.10.2011