/en/article/21135/nitra-archeoskanzen-v-kasarnach-zacnu-budovat-tento-rok/ Nitra: Archeoskanzen v kasárňach začnú budovať tento rok

Nitra: Archeoskanzen v kasárňach začnú budovať tento rok

S výstavbou Archeoskanzenu v areáli bývalých kasární pod Zoborom v Nitre sa začne tento rok. Archeológovia chcú v prvom rade odkryť veľkomoravský kostolík z 9. storočia, ktorý už predtým preskúmali. Potrebujú zistiť, v akom stave sa nachádza a na základe toho rozhodnú, či sa bude môcť verejnosti prezentovať vo svojej originálnej podobe alebo formou náznakovej rekonštrukcie. „Tento rok chceme postaviť jedno slovanské obydlie, jednu hrnčiarsku pec a prenosnú sklársku pec,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu Matej Ruttkay.

Otvorenie archeoskanzenu a múzea Veľkej Moravy v areáli kasární je súčasťou plánov na rok 2013, keď bude 1150. výročie príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie. Múzeum však na budúci rok otvoriť nestihnú – chýbajú totiž peniaze. Doteraz nebola vypísaná schéma, v rámci ktorej by sa Archeologický ústav mohol uchádzať o financie na zriadenie múzea. Projektová dokumentácia je už hotová. Náklady na rekonštrukciu budovy v areáli kasární a zriadenie múzea predstavujú zhruba 2 milióny eur. Projekt počíta aj s konferenčnou miestnosťou a vybudovaním laboratória, kde by si mohli laici aj deti vyskúšať rôzne archeologické postupy.

Prvá z 12 budov, ktoré získal Archeologický ústav v bývalých kasárňach od ministerstva obrany v roku 2008, už našla svoje využitie. Po rekonštrukcii v nej vznikol centrálny depozitár keramických nálezov. V týchto dňoch sa začala rekonštrukcia ďalšieho objektu, kde bude centrum dokumentácie nálezov a centrálny depozitár drobných nálezov. Do konca roka by podľa Ruttkaya mohla byť hotová. Na investíciu sa podarilo archeológom získať peniaze z eurofondov.

 
 
Autor: SITA, Dátum 25.04.2012