/en/article/22283/do-ciest-v-kraji-a-v-meste-nitra-natecie-okolo-20-milionov-eur/ Do ciest v kraji a v meste Nitra natečie okolo 20 miliónov eur

Do ciest v kraji a v meste Nitra natečie okolo 20 miliónov eur

Cesty v Nitrianskom kraji aj v krajskom meste Nitra čakajú rozsiahle opravy. Nitriansky samosprávny kraj plánuje z Regionálneho operačného programu opraviť 81 kilometrov ciest II. a III. triedy za viac ako 12 miliónov eur. Mesto Nitra chce v rámci jedného veľkého projektu opraviť všetky svoje cesty, ktoré sú v nevyhovujúcom stave. Náklady na opravu asi tridsiatky ciest budú viac ako sedem miliónov eur bez DPH. Cieľom týchto projektov sú rozsiahle opravy, nie riešenie výtlkov po zime, na tie majú kraj aj mesto určené osobitné balíky financií.

V rámci výzvy Regionálneho operačného programu môže Nitriansky samosprávny kraj čerpať 12 198 814 eur. Župa predložila štyri projekty. V topoľčianskom regióne sa má opraviť 27,50 kilometra ciest, v nitrianskom 22,46 kilometra, v levickom 12,26 kilometra a projekt Modernizácia ciest región Nové Zámky a Komárno počíta s rekonštrukciou 18,93 kilometra ciest. Ak budú finančné prostriedky schválené a verejné obstarávania by boli bezproblémové, mohli by sa prvé opravy začať už v tomto roku. Skončiť by sa mali do roku 2015. V roku 2012 vyšší územný celok zrekonštruoval z Regionálneho operačného programu 58 kilometrov ciest, čo stálo viac ako šesť miliónov eur. Z vlastného rozpočtu ukončil súvislé opravy 3,4 kilometra ciest s celkovým nákladom 257 252 eur.

Opravy ciest v meste Nitra sa majú robiť v rokoch 2013 a 2014. Najprv treba vybrať verejnou súťažou dodávateľa prác, ten potom z vlastného úveru zabezpečí všetky stavebné práce, kolaudácie a za stav ciest bude ručiť desať rokov. Po výstavbe mesto od dodávateľa prác odkúpi pohľadávku.

 
 
Autor: SITA, Dátum 09.04.2013