/en/article/23849/stavbari-oprasili-rast/ Stavbári oprášili rast

Stavbári oprášili rast

Rast, slovo, na ktoré stavbári už pomaly zabudli, sa objavuje v ich názoroch na vývoj produkcie i tržieb v tomto aj v budúcom roku. Predpokladajú ho aj projektanti. Na prahu stavebnej sezóny sa hodnota prác na inžinierskych stavbách takmer zdvojnásobila na 106 miliónov eur. Skryla tak skoro dvadsaťpercentný výpadok v segmente nebytových budov.

Marcová stavebná produkcia stúpla o necelých deväť percent, na takmer 312 miliónov eur. Tieto výsledky definitívne potiahli nahor celé odvetvie a kvartálny rast stavebníctva sa dostal na 4,7 percenta. Bol by až päťpercentný, nebyť mierneho poklesu v zahraničí.

Trojmesačná stavebná produkcia presiahla trištvrte miliardy eur. Najviac, takmer 145 miliónov, prestavali stredné podniky zamestnávajúce od 50 do 250 ľudí. Štatistici im medziročný kvartálny rast vyčíslili takmer na päť percent.

Najmenšie firmy do 20 zamestnancov rástli rýchlejšie, ale trojmesačnú produkciu mali sotva 120 miliónov eur. Firmy v kategórii od 20 do 50 pracovníkov zostali pod sto miliónmi eur, aj keď výkony zdvihli o štvrtinu.

 
 
Autor: Katarína Šebejová, Dátum 03.06.2015