/en/article/11542/sud-zamietol-zalobu-v-kauze-zvysenia-budovy-na-sancovej/ Súd zamietol žalobu v kauze zvýšenia budovy na Šancovej

Súd zamietol žalobu v kauze zvýšenia budovy na Šancovej

Územné rozhodnutie o zvýšení budovy na Šancovej ulici v Bratislave z 8 na 22 poschodí je v súlade so zákonom, rozhodol bratislavský krajský súd. Zamietol tak žalobu Petra Hodála a Ondreja Dostála z Občianskej iniciatívy proti výstavbe budovy na Šancovej ulici. Sudkyňa svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že žaloba bola postavená na teoretickom základe, žalobca vychádzal z písomných stanovísk. Správne orgány podľa nej neporušili zákon. „Určite sa proti rozsudku odvoláme. Zdôvodnenie rozhodnutia nie je dostatočné,“ uviedol Dostál. Ako dodal, žaloba bola uvedená na 20 stranách, kde sú presne uvedené body porušenia zákonov. „Zákon tiež hovorí o tom, že výstavba budovy musí byť v súlade s existujúcou výstavbou,“ doplnil Hodál. Podľa žaloby územné rozhodnutie na výškovú budovu získal stavebník v čase, keď existovala redukcia pamiatkovej zóny. Začiatkom tohto roka však Krajský súd v Bratislave rozhodol, že pamiatková zóna sa zužovať nebude a zachová si pôvodné hranice, aké boli pred rokom 2005. Časť pamiatkovej zóny v Bratislave zrušil v októbri 2005 vtedajší minister kultúry František Tóth. Na jar nasledujúceho roka Krajský súd v Bratislave rozhodol odložil vykonateľnosť jeho rozhodnutia.

Staromestský stavebný úrad vydal pôvodne stavebné povolenie na 8-poschodovú budovu spoločnosti Istroreal, ktorá získala neskôr dodatočné povolenie na 22 poschodí. Firma dokonca uvažovala o 34 poschodiach, no novým vlastníkom sa stala petržalská spoločnosť Stelo. Od nej vlani odkúpil podiel český FINEP, ktorý asi pred rokom vyhlásil, že stavba nebude mať viac ako 22 poschodí.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 09.09.2008