/en/article/11844/vara-group-chce-hrat-v-bratislavskom-ruzinove-prve-husle/ Vara Group chce hrať v bratislavskom Ružinove prvé husle
Vara Group chce hrať v bratislavskom Ružinove prvé husle

Vara Group chce hrať v bratislavskom Ružinove prvé husle

Koncentrácia aktivít skupiny Vara Group práve v druhej najväčšej časti hlavného mesta Slovenska nie je nijako náhodná – svedčí nielen o jej výbornej znalosti lokálnych špecifík konkrétneho terénu, ale aj o transfere bohatých realitných skúseností z materského zdroja izraelskej developerskej spoločnosti Denisra International, Ltd., nazbieraných po celom svete. Vysoký rozvojový potenciál Ružinova, ktorý sa medzi záujemcami o dobrú firemnú alebo súkromnú adresu teší čoraz väčšej obľube, nie je napriek ustavičnému zahusťovaniu a sprievodným protestom jeho pôvodných obyvateľov totiž stále vyčerpaný. Kombinácia výhodného dopravného spojenia s centrom, spektra kompletnej vybavenosti obchodov a služieb typického len pre tzv. zabehané sídliská, ako aj širokej škály možností športových i voľnočasových aktivít, mu totiž dáva niečo ako „osvedčenie jedinečnej spôsobilosti“.

Budúca nová tvár bratislavského Ružinova sa práve v týchto mesiacoch transformuje a zostať bokom by bolo z hľadiska investorských ambícií neprezieravé. Preto vôbec neprekvapuje, ak sa chce v rozsiahlej symfónií ružinovských developerských aktivít medzi hráčov prvých huslí legitímne začleniť aj Vara Group.

Nové Centrum Bottova prispeje k vyplneniu hluchej zóny

Ďalšia z deviatich dcérskych spoločností skupiny Vara Group – Vara 7, s.r.o. sa chystá najneskôr v roku 2010 investorsky zhostiť rekonštrukcie a dostavby jedného z prvých nových porevolučných nákupných centier v Bratislave a na Slovensku. Projekt nazvaný Prestavba nákupného centra Bottova má za cieľ zhodnotiť a umocniť strategickú polohu miesta, ktoré sa v dohľadnej budúcnosti v súvislosti s ďalšími veľkými projektmi v bezprostrednom okolí (Twin City, Panorama City, Lipový Park) zmení na moderné administratívne a obchodné centrum metropoly s koncentráciou viacerých veží a prvých mrakodrapov s výškou nad 150 metrov. Popri rozšírení nákupných a kancelárskych plôch má byť súčasťou zámeru aj vytvorenie exkluzívneho a príjemného prostredia na bývanie na západnom okraji ružinovskej mestskej časti, ktorý sa postupne integruje do permanentne a nezadržateľne sa vysúvajúceho bratislavského centra smerom na východ.

Prestavba Centra Bottova na nový komplex s 31-podlažnou výškovou dominantou vlastne prispeje k vyplneniu zatiaľ hluchej zóny v lokalite medzi staromestskou zástavbou, rodiacou sa štvrťou Eurovea v zóne Pribinova, autobusovou stanicou Mlynské Nivy a už jestvujúcim administratívnym komplexom Apollo Business Center I a II. Na celkovej ploche 70 000 m2 vzniknú priestory parkovacie (4 podlažia), obchodné (2 podlažia), ako aj administratívne (5 podlaží). Pre služby v podobe reštaurácie a relaxačnej zóny sú vyčlenené dve podlažia a na zostávajúcich 18-tich majú byť umiestnené moderné byty. Za zmienku stojí, že v terajšom centre na Bottovej 7 našlo svoje sídlo aj Home Centrum – jedna z dcér Vara Group, ktorá tu predáva všetky projekty tejto významnej developerskej skupiny.

Bytový dom na Sabinovskej prínosom pre celé okolie

Nezaháľa však ani investor Conner d.i., s.r.o. – ďalší člen skupiny Vara Group, ktorému takisto nie je neznámy obrovský kapitál mestskej časti Ružinov, v danom prípade jej strednej zóny, ktorá profituje z blízkosti populárneho Štrkoveckého jazera a zo sľubne sa črtajúceho synergického efektu viacerých investičných aktivít, ktoré zvýšia „realitnú bonitu“ celej lokality (napríklad prebiehajúca výstavba neďalekého obytného súboru Eden Park alebo chystaný projekt 36-podlažného polyfunkčného komplexu Olympie na nároží Záhradníckej a Bajkalskej ulice). Pohodlné bývanie v príjemnom prostredí pokojnej ružinovskej lokality. Takýto je zámer spomínanej spoločnosti, ktorý chce pretaviť do hmoty nového bytového domu na Sabinovskej ulici.

Keďže terčom kritiky – a veľmi často oprávnenej – zahusťovania sídlisk býva zmenšenie a nezriedka devastácia doterajšej zelene alebo úbytok verejných priestranstiev na trávenie voľného času a medziľudskú komunikáciu, spoločnosť Conner d.i., s.r.o. si svoje poslanie neodbije iba výstavbou obytného objektu. Svoj dlh obyvateľom z okolia splatí aj jeho ďalšími úpravami. Revitalizácia susedných zelených plôch, výstavba detského ihriska či vytvorenie prevádzok obchodu a služieb v parteri nového objektu, ktoré poslúžia nielen novopečeným majiteľom bytov. Prísľub nadväzných aktivít zvyšujúcich komfort všetkých ľudí z dotknutej oblasti je reálny, a preto s chronicky pranierovaným „investorským egoizmom“ nemajú nič spoločné. S uvádzaním konkrétneho termínu začiatku realizácie tohto projektu je však investor vzhľadom na zdĺhavý priebeh územných a stavebných konaní zatiaľ opatrný.

Vizualizácie – Vara Group / Home Centrum 

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 21.10.2008