/en/article/12105/nakupne-centrum-south-city-shopping-ako-anticipacia-juzneho-mesta/ Nákupné centrum South City Shopping ako anticipácia Južného mesta
Nákupné centrum South City Shopping ako anticipácia Južného mesta

Nákupné centrum South City Shopping ako anticipácia Južného mesta

Spoločnosť Quinlan Private Golub predstavila 20. novembra na 14. ročníku veľtrhu MAPIC 2008 vo Festivalovom paláci francúzskeho Cannes projekt nákupného centra South City Shopping v Bratislave za 90 miliónov eur (2,711 mld. Sk) a s rozlohou 60-tisíc m2. Výstavbu plánuje odštartovať v roku 2010, pričom s jeho otvorením počíta niekedy v treťom štvrťroku 2012. Silné finančné zázemie developera v kombinácii s vysokou výkonnosťou slovenskej ekonomiky, ktorá v súčasnosti vykazuje jeden z najvyšších rastových indexov v Európe, mu umožnia realizovať stavbu aj počas prebiehajúceho globálneho útlmu. Preto verí, že k otvoreniu South City Shopping by mohlo dôjsť už v období „obnoveného optimizmu a ekonomického rastu“. Finančné krytie projektu aj vlastníctvo pozemku má totiž zabezpečené.

V správnom čase na správnom mieste

South City Shopping bude umiestnený na juhu Bratislavy v mestskej časti Petržalka, kde žije 125 000 obyvateľov. Projekt je organickou súčasťou a zároveň anticipáciou multifunkčného megaprojektu South City – Južné mesto s ohlásenými investičnými nákladmi 1,5 miliardy eur (vyše 45 miliárd Sk), ktorý má do roku 2017 priniesť vedľa najväčšieho panelového sídliska v republike nákupnú zónu, športoviská, kancelárske budovy, hotely, školy, kultúrno-spoločenské zariadenia, parky a bývanie pre 20-tisíc ľudí, a stať sa tak jeho civilizovanou alternatívou. Na vybudovaní rezidenčných častí sa podieľa Cresco Group – miestna developerská spoločnosť, ktorá tvorí s Quinlan Private Golub (QPG) tandem aj v iných projektoch na území hlavného mesta (Tri veže na Bajkalskej alebo administratívny komplex Emporia Towers pri petržalskej železničnej stanici).

„Naše plány ešte stále upravujeme v úzkej spolupráci s mestom Bratislava, takže nie sú stopercentne pevne dané, ale myslím si, že náš projekt je presne to, čo Bratislave v súčasnosti chýba. Má kvalitný a moderný dizajn, predstavuje práve také nákupné centrum, aké človek hľadá v každom európskom meste. Rozvoj týmto smerom bude vyváženou odpoveďou na potreby obyvateľstva, ale aj životného prostredia,“ myslí si regionálny riaditeľ QPG pre Slovensko a Maďarsko John Newton. Za prvky, ktoré toto miesto zatraktívňujú, považuje jeho strategickú polohu a dostupnosť po diaľnici aj verejnou dopravou. „Som presvedčený, že hneď ako si South City Shopping získa prvých návštevníkov, budeme môcť očakávať príliv nakupujúcich až z Viedne. Je to ten správny zámer, ktorý prichádza na správnom mieste a v správnom čase,” uzatvára Newton.

David Leonard, architekt projektu, k tomu dodáva: „South City Shopping je vysoko flexibilný a spĺňa parametre udržateľnosti. Jeho biodiverzita, nízkoenergetický dizajn, poloha a nadväznosť na mestskú dopravu ho robia šetrným k životnému prostrediu. Projekt bude stimulovať ďalší rozvoj a stane sa katalyzátorom na obnovenie tejto kľúčovej bratislavskej komunity. Vďaka svojej modernej architektúre poslúži ako skvelé miesto na nákupy, prácu i život.“

Odpoveď na núdzu o maloobchodné priestory

South City Shopping bude regionálnym nákupným centrom nielen pre obyvateľov Bratislavy a Petržalky, ale aj ďalších 1,8 milióna ľudí z regionálneho okruhu žijúcich v dostupnej dopravnej vzdialenosti – do 45 minút jazdy autom. Atraktívnosť lokality ešte umocní z európskych fondov financovaná linka rýchlej električky premávajúcej medzi obomi dunajskými brehmi, ktorá im poskytne do 10 minút pružné spojenie s centrom, a stane sa tak chrbtovou kosťou dobre fungujúcej dopravnej infraštruktúry. Pozemky na výstavbu budúcej trasy sú už vo vlastníctve mesta a podľa pôvodného plánu by ju mali dokončiť v roku 2013.

Prijatie Slovenska do eurozóny v januári 2009, ako aj skutočnosť, že ťaží najmä z priemyselnej výroby, mu dáva oproti iným európskym štátom odkázaným na finančné trhy či luxusné výrobky jednoznačnú výhodu. O Bratislavu a najnovšie osobitne o Petržalku, ktorá ako perspektívny investičný cieľ čoraz viac stúpa na cene, zvádzajú developeri z roka na rok tvrdšiu bitku. Najväčšia mestská časť však na druhej strane trpí nedostatkom moderných maloobchodných priestorov. South City Shopping je náležitou odpoveďou na tento problém a reprezentuje trend expanzie Bratislavy na juh formou „mesta v meste“.

Projekt nákupného centra tak fakticky „predbehne“ realizáciu impozantného zámeru Južného mesta, do ktorého sa harmonicky a v niekoľkoročnom časovom predstihu včlení tak, že jeho budúci obyvatelia nebudú musieť (tak ako v prípade väčšiny iných projektov) na potrebnú občiansku vybavenosť čakať. Toto inšpirujúce mestské centrum v južnom dotyku s Petržalkou im poskytne nielen rozmanité typy bývania so zachovaním atribútov modernosti a cenovej dostupnosti, ale na dôvažok aj možnosti jeho plnohodnotného skĺbenia s relaxom a prácou v jednej obytnej zóne.

Kto je QPG a čo je MAPIC

Quinlan Private Golub (QPG) je popredným developerom nehnuteľností v strednej a východnej Európe a dcérskou spoločnosťou Quinlan Private, medzinárodnej realitnej investičnej spoločnosti so sídlom v Írsku. Tá spravuje majetok v hodnote 11,5 miliárd eur, čím poskytuje QPG silné finančné zázemie pre jeho developerské projekty. Má pobočky v Bratislave, Varšave, Prahe, Budapešti, Sofii, Bukurešti, Záhrebe a Viľňuse. V týchto regiónoch zamestnáva dokopy viac ako 175 ľudí.

Medzinárodný veľtrh MAPIC, ktorého 14. ročník v Cannes navštívilo od 19. do 21. novembra 2008 až 9 500 účastníkov z 974 vystavujúcich spoločností zo 67 krajín sveta, sa zameriava na nehnuteľnosti s komerčným využitím. Developeri, investori, realitné agentúry, zástupcovia miest a celých regiónov, maloobchodných reťazcov, železničných staníc i letísk sa prezentovali na vyše 12 700 m2 výstavnej plochy. Tentoraz prišla do slávneho Festivalového paláca desiatka na Slovensku pôsobiacich maloobchodných a developerských spoločností – okrem iných aj Develon, Euro MAX Slovakia, HB Reavis Group, Ballymore Properties či Quinlan Private Golub.

Vrcholom veľtrhu býva každoročne galavečer s odovzdávaním cien MAPIC Awards – tento rok v spolupráci s prestížnym časopisom Estates Gazette. Spomedzi celkovo deviatich kategórií prvenstvo v kategórii obchodných centier získal multifunkčný komplex Cabot Circus v centre anglického Bristolu, zatiaľ čo cenu v kategórii developer roka si odniesol turecký Gayrimenkul.

Vizualizácie – Cresco Group

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 26.11.2008