/en/article/12186/mestske-zasahy-aj-male-zmeny-mzu-priniest-velky-efekt/ Mestské zásahy – aj malé zmeny môžu priniesť veľký efekt
Mestské zásahy – aj malé zmeny môžu priniesť veľký efekt

Mestské zásahy – aj malé zmeny môžu priniesť veľký efekt

„Na stavebný boom týchto rokov nebol pravdepodobne nikto pripravený – mestskí úradníci, architekti, ani zákon. Nové stavby vznikajú zo dňa na deň, stromy sa pília v noci, novým heslom sa stáva poschodie za deň. Verejný priestor ako priestor pre všetkých, ako náš priestor, zostal na tisícej koľaji.“ Takéto zistenie môže človeka skľúčiť až frustrovať alebo naopak – motivovať. V prípade bratislavského ateliéru Vallo & Sadovsky Architects (VSA) založeného v roku 2004 sa, našťastie, stalo to druhé. Nájsť určité body, miesta a situácie v meste, ktoré nefungujú tak, ako by mali, alebo neprinášajú obyvateľom to, čo by prinášať mali, no predovšetkým – navrhnúť riešenia. Približne takto znel východiskový námet projektu Mestské zásahy, s ktorým vyrukovala dvojica mladých architektov na verejnosť.

Ateliér VSA, ktorý sa inšpiruje skúsenosťami zo zahraničných stáží v Londýne (David Adjaye Associates) a v Amsterdame (John Bosch Architects), orientuje svoj záujem na architektúru a urbanizmus, tvorbu mestského prostredia, interiérový dizajn, ako aj na nábytkový dizajn a výstavníctvo. Matúš Vallo i Oliver Sadovský sa jednoducho zhodli v pocite, že v kontexte veľkomesta môžu niekedy aj malé zmeny priniesť veľký efekt. Tvrdia, že viac ako obviňovať a chrliť síru na úradníkov či developerov ich baví architektúra, hudba, káva v meste, rozhovor…

Zlepšiť imidž Bratislavy aj architekta

Projekt Mestské zásahy si nekladie za cieľ generovať zisk alebo bombastické sľuby. „Je to spôsob ako ukázať našim mestských úradníkom, aké by mohli byť ďalšie kroky a možnosti pri tvorbe verejného priestoru. Pokúšame sa otočiť klasický spôsob distribúcie mestských zákaziek a bez nároku na honorár či bez čakania na výzvu pomôcť svojmu mestu a okoliu,“ vysvetľujú obaja jeho protagonisti podstatu svojho snaženia. Veria, že prezentácia ich myšlienky formou výstavy Mestské zásahy 01 (prvý ročník) v priestoroch Esterházyho paláca Slovenskej národnej galérie, kde sa dá od 5. 12. 2008 do 15. 3. 2009 zhliadnuť 49 návrhov z dielní 35 architektonických tímov, pomôže zvrátiť mienku verejnosti a zmeniť Bratislavu k lepšiemu.

Ako vedľajší, no určite nie bezvýznamný efekt VSA od tejto akcie očakáva, že poopraví v posledných rokoch tak trochu naštrbený imidž architekta ako „človeka, ktorý bez morálnych otáznikov stavia zlé stavby a kvôli krátkodobému profitu mení dlhodobo obraz mesta“. Pokiaľ sa spojí dokopy dobrý nápad autora s dobrou vôľou investora, ktorý ho finančne podchytí, zladenie záujmov mestských úradníkov, špičkových odborníkov i obyvateľov Bratislavy sa musí dostaviť.

Dôveru v práve takýto výsledok prejavila známa developerská spoločnosť, ktorá sa už stihla zviditeľniť rezidenčnými projektmi ako Pekná cesta či Brečtanka alebo, inými slovami, výstavbou 320 bytových jednotiek s celkovou výmerou 46-tisíc štvorcových metrov. „Pre GRUNT je projekt Mestské zásahy, od prvej myšlienky o jeho zrode, pozitívnou správou. Je dôkazom toho, že kto chce a záleží mu na tom, aby sa veci robili dobre, cestu a spôsob nájde. Tak ako my sme našli a určite aj v budúcnosti nájdeme prostriedky na podporu jedinečného nápadu,“ povedal o spolupráci s VSA Martin Šujanský, predseda predstavenstva spoločnosti GRUNT, a.s.

Peší most ako spojnica mesta a parku

„Staré mesto by mohlo mať svoj vlastný nádherný park. Vlastne je tam malý problém… rozdeľuje a spája ich Dunaj. Čo keby slávne korzo končilo v parku, a nie na štvorprúdovej ceste? Čo by sa stalo, keby Dunaj zrazu tiekol cez Staré Mesto, a nie vedľa neho? Mohli by sa mesto a park spojiť? Rozhodli sme sa oživiť starú známu tému prechodu cez Dunaj v mieste Au cafe – Štúrovo námestie. Myslíme si, že priblížiť park mestu je dostatočný dôvod na takýto počin,“ zdôvodňujú myšlienku spojiť Sad Janka Kráľa so Štúrovým námestím, ktorá je iba jedným zo 49 nápadov projektu Mestské zásahy, jeho tvorcovia z VSA.

Prechod cez rieku v rozličných podobách existoval približne na mieste dnešného Štúrovho námestia už od 18. storočia. Martin Šujanský verí, že nový projekt rozšíri pomyselné centrum Bratislavy: „Máme záujem o nadviazanie dialógu s mestom na túto tému. Peší most znamená totiž o 500 metrov dlhšie bratislavské korzo a ďalšiu trasu na prechádzky a šport v Bratislave,“ dodáva predstaviteľ spoločnosti GRUNT. Podnikateľská stratégia tejto investično-developerskej skupiny podieľajúcej sa na všetkých fázach realitného developmentu inšpirovala jej rozhodnutie podporiť neziskový projekt Mestské zásahy nielen v zmysle čiastkových návrhov, ale takisto ako celok, a prispieť tak k spokojnosti hlavného mesta i jeho obyvateľov.

Príklady 15 z celkovo 49 návrhov projektu Mestské zásahy

  • Spojenie parkov za Prezidentským palácom a za Úradom vlády do jedného (at26) – obr. 1
  • Schody, bezbariérové prepojenie hradu s nábrežím, sprístupnenie miest štandardnou cestou nedostupných, Dóm sv. Martina (ksa)
  • Zelený (starý) most, transformácia na čisto peší most-park (FoRM Associates)
  • Dis(k)plej, nový spôsob oplotenia verejných priestorov s použitím transparentnej plochy pokrytej florescentnými terčíkmi, Hviezdoslavovo námestie (BAAR)
  • Opekačka ako personalizácia verejného priestoru, Hviezdoslavovo námestie (n/a)
  • Schody do letnej čitárne, jej sprístupnenie v priestoroch Michalskej priekopy (BEEF) – obr. 2
  • Využitie potenciálu mestských parkov na športové vyžitie občanov, Prezidentská záhrada (Totalstudio) – obr. 3
  • Objekt „Free WiFi“, spojenie dvoch funkcií do „logolavičky“ na Primaciálnom námestí (Žitňanský/Gonda Architects) – obr. 4
  • Rozšírenie Židovskej ulice (VSA)
  • Peší most cez Dunaj – prepojenie Sadu Janka Kráľa so Štúrovým námestím (VSA) – obr. 5
  • Prekrytie zábradlia električiek stavebnicovým sedením (Tomáš Tokarčík)
  • Ba_playsight (pri Starej vodárni), chodník a terasy medzi hradom a Vydricou (ijklm)
  • Korunovačné námestie, úprava priestoru okolo Dómu sv. Martina (BKÚ) – obr. 6
  • Drevený most, nové premostenie Staromestskej ulice, prepojenie Židovskej ulice s Dómom sv. Martina (Ilja Skoček, Rado Zelík)
  • Zelená línia, vloženie zelene do električkového pásu (GUT GUT)
 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 08.12.2008