/en/article/12528/abu-dhabi-wtc-dalsi-unikat-z-dielne-foster-and-partners/ Abu Dhabí WTC – ďalší unikát z dielne Foster and Partners
Abu Dhabí WTC – ďalší unikát z dielne Foster and Partners

Abu Dhabí WTC – ďalší unikát z dielne Foster and Partners

Dubajské svetové obchodné centrum, sídlo veľkých nadnárodných korporácií, dostane čo nevidieť konkurenta. V Abu Dhabí – modernej metropole Spojených arabských emirátov s množstvom mešít v pozadí, kde v polovici 20. storočia stála iba stará pevnosť a niekoľko nízkych do piesku zasadených chatrčí, položili v lete minulého roku základný kameň World Trade Center. Najväčší a najbohatší emirát je už dávno rovnocennou mekkou architektov a dizajnérov prichádzajúcich z celého sveta. Kedysi chudobné beduínske spoločenstvo sa totiž v posledných desaťročiach transformovalo na technologicky vyspelú societu. Miliardy dolárov z ťažby ropy, ktoré za týmto výsledkom evidentne stoja, však pôsobia zároveň ako ochranné vlnolamy proti náporom finančnej krízy valiacej sa od západu.

Areál dotvorí nábrežnú promenádu

Od leta 2008 sa na tvári Abu Dhabí odohrávajú veľkolepé metamorfózy. Ich javiskom je žeriavmi a ťažkými mechanizmami okupovaná promenáda Al Raha Beach vo východnej časti mesta, ktorá sa o pár rokov zmení na nepoznanie. Makety a vizualizácie Abu Dhabí World Trade Center, ktorý zažil svoju premiéru na svetovom veľtrhu nehnuteľností a investičných príležitostí MIPIM 2008 v Cannes, sľubujú dokonalý vizuálny zážitok. Určite nie je náhoda, že vypracovaním projektu poverili práve Foster and Partners, uznávaného lídra medzi londýnskymi architektonickými ateliérmi.

Norman Foster, jeden z najvyťaženejších architektov súčasnosti, má so svojím ateliérom na konte množstvo ultramoderných, neraz i kontroverzných projektov. Práve jeho zásluhou sa o pár rokov radikálne zmení panoráma Moskvy – v ruskej metropole by mal čoskoro vyrásť skleno-oceľový obor v tvare špirály Crystal Island, najväčšia stavba sveta pripomínajúca brúsený krištáľ. Rovnako navrhol odvážnu modernizáciu pobrežnej zóny prímorského mesta Rimini, podpísal sa pod avantgardný projekt Múzea moderného umenia na hongkonskom polostrove Kowloon, grandióznej obnovy umelého ostrova v srdci Petrohradu New Holland Island či najekologickejšieho mesta planéty – Masdar.

Abu Dhabí WTC predstavuje multifunkčný komplex zahŕňajúci kancelárie, apartmány, luxusný hotel a obchodné prevádzky s celodenným pulzom ekonomických i sociálnych aktivít. V porovnaní s Dubai Towers, ktoré sa v roku 2010 stanú dominantou luxusnej štvrte The Lagoon, pôsobí jeho architektúra, aj keď zabalená do mihotavého obalu, o niečo striedmejšie. Napriek tomu vytvára presvedčivý celok, ktorý je názornou ukážkou orientálneho štýlu, bez prejavov zbytočne provokujúcej extravagancie.

Novostavba vyrastá v okrsku zvanom Al Dana, ktorý dnes predstavuje živú a atmosférou tvrdej konkurencie nabitú scénu, kde predvádzajú svoje tvorivé kreácie architekti zvučných mien. Javísk je tu niekoľko, tým ústredným sa však pomaly, ale isto stáva novobudované morské pobrežie na východnom cípe Al Raha Beach – v polkruhu „prístavu radosti“. Areál svetového obchodného centra vznikne v jeho samom srdci na umelom polostrove, lepšie povedané zálive, ktorý dotvorí nábrežnú promenádu.

S dôrazom na ekologický aspekt

Režim budovy vyvinutý pomocou sofistikovaného programu počítačovej analýzy životného prostredia je postavený na zdanlivom rozpore medzi vytváraním tieňa a prepúšťaním svetla. Systém tienenia sa bude nakláňať pod takým uhlom, aby v závislosti od orientácie minimalizoval slnečnú žiaru. Hlavný vchod na južnej strane sa výstupom napojí na centrálne átrium, v obvodovej línii chránené proti klimatickým extrémom apartmánmi a kanceláriami.

Asymetrická silueta zvlneného „súsošia budov“ vypínajúca sa na polkruhovom polostrove pôsobí na prvý pohľad intuitívne. V skutočnosti však predstavuje funkčné a ucelené dielo vychádzajúce zo stratégie a logiky trvalo udržateľného rozvoja. Vonkajšia plocha, ktorá býva voči priamemu slnečnému svetlu najzraniteľnejšia, sa na južnej strane zredukuje. Väčšinu zostávajúcich exponovaných zón obsadia prevádzky služieb.

Tvar a jedinečná konštrukcia majú v prvom rade za úlohu minimalizovať slnečné teplo v priestoroch budovy. S prihliadnutím na klimatické danosti tohto regiónu a pričastý výskyt silných púštnych vetrov bolo nevyhnutné prispôsobiť strešnú štruktúru tak, aby okolité vzdušné prúdy komplex efektívne ochladzovali a zabezpečovali kanceláriám i rezidenciám prirodzené vetranie. Previs strechy, ktorá je uspôsobená podľa prevládajúcich vetrov, poskytuje chodníku vinúcemu sa okolo budovy na prízemí prirodzený tieň.

Tak ako pri všetkých stavbách z architektonickej dielne Foster and Partners, aj v prípade Svetového obchodného centra v Abu Dhabí sa kladie zvláštny dôraz na ekologický aspekt. Sir Norman Foster opätovne vsadil na praktické využitie dostupných prírodných zdrojov a s efektným dizajnom komplexu spojil jeho progresívnu energetickú koncepciu, ktorá je špecifickou odpoveďou na klimatické a topografické podmienky tohto pobrežného miesta. Na konto svojich úspechov si tým pripísal ďalší unikát.

Vizualizácie – Foster and Partners

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 27.01.2009