/en/article/12607/cesky-finep-pokracuje-v-dobyjani-bratislavy/ Český FINEP pokračuje v dobýjaní Bratislavy
Český FINEP pokračuje v dobýjaní Bratislavy

Český FINEP pokračuje v dobýjaní Bratislavy

Keď v máji 2007 položila česká spoločnosť FINEP & partners základný kameň polyfunkčného komplexu Jégého alej, každému bolo hneď jasné, že ide len o začiatok oveľa širšej stratégie rozhodiť v hlavnom meste Slovenska sieť rozsiahlejších aktivít. Táto prognóza sa v podstate napĺňa. Navzdory postupujúcej finančnej kríze sa jeden z najváženejších stredoeurópskych developerov zaradil medzi tých, čo sa svojho záujmu o lukratívne lokality, aspoň v tejto chvíli, nehodlajú vzdať. A má na to aj svoje dôvody. Ak totiž niekde pribrzďovať či zastavovať rozbehnutý investičný vlak nemá zmysel, tak je to práve v Ružinove. Jedna zo sedemnástich – a v užšom profile aj najpopulárnejších bratislavských mestských častí znamená už dávno miesto, ktoré sa z hľadiska realitnej bonity zvykne označovať pojmom „širšie centrum“. Čo vlastne robí Ružinov Ružinovom?

Odpoveď je jednoduchá: atraktívnosť nadobudnutá právom. Ide o prvotriedne vybavenú štvrť s výbornou infraštruktúrou a dostupnosťou MHD, siete nákupných stredísk (Polus City Center, trhovisko Miletičova, krytá tržnica Trnavské mýto), zdravotníckych (nemocnica), školských (od materských po vysoké), kultúrnych (Istropolis, Radošinské naivné divadlo), ako aj športových zariadení (Zimný štadión Ondreja Nepelu, Národné tenisové centrum, futbalový štadión ŠK Slovan, basketbalová hala Pasienky, plavecký bazén Tehelné pole a krytá plaváreň Pasienky).

Greenfields zväčší kapacitu Jégého aleje

V severnej, pomerne tichej ružinovskej zóne zvanej Nivy, známej pokojnou atmosférou a bohatou zeleňou, stavia FINEP rezidenčný bytový komplex Jégého alej (rešpektujeme oficiálny názov projektu, hoci spisovne by mal znieť „aleja“), ktorý v celkovo štyroch etapách ponúkne dokopy vyše 800 bytových jednotiek a nezvyčajný výhľad na panorámu Bratislavy, park s detským ihriskom a námestie s fontánou. Projekt nepokrstili samoúčelne – samotnú Jégého ulicu tvorí aleja husto lemovaná vysokými stromami.

Prvé dve etapy, ktorých kontúry v podobe hrubých stavieb objektov s 10, 15 a 21 podlažiami sa už črtajú, pozostávajú z 506 jedno- až 6-izbových bytových jednotiek a apartmánov s výmerami od 40 do 200 m2 a s celkovou rozlohou približne 31 000 m2 čistej obytnej plochy. V parteri a na druhom nadzemnom podlaží si nájdu miesto komerčné priestory prepojené so zelenou terasou, na tých vyšších zase priestranné byty s nadštandardným vybavením. Na najvyšších dvoch poschodiach budú tróniť 3– až 4-izbové mezonetové byty so strešnými terasami, ktoré prekvapia fascinujúcim výhľadom na mesto.

Príbeh druhej fázy Jégého aleje – Greenfields je prozaický. FINEP & partners odkúpil v roku 2007 od rovnomenného družstva projekt susednej 21-podlažnej bytovky s pozemkom aj názvom. Hoci obidva súčasne vyrastajúce komplexy vytvoria opticky zjednotený areál, trochu neštandardné na nich bude, že zostanú navzájom autonómne – bez spoločne zastrešeného prechodu z jedného do druhého. Nový developer sa zaviazal rešpektovať pôvodný zámer, a tak napriek budovaniu obchodných priestorov prevažujúcou funkciou v 15– i 21-podlažnej budove zostane bývanie. Samotný Greenfields svojimi približne 200 bytmi a ďalšími 66 apartmánmi zväčší pôvodne plánovanú kapacitu Jégého aleje asi o polovicu. Investor nezabudol ani na neodmysliteľný atribút moderného bývania – podzemné garáže, ktoré ponúknu vyše 220 parkovacích miest. V prípade zvýšeného náporu obyvateľov či návštevníkov komplexu sa však na povrchovom parkovisku zmestí ďalších sto vozidiel.

Vytvoria zárodok budúceho hniezda?

Tretiu etapu rezidenčného projektu Jégého alej vytvorí architektonicky zaujímavo členená stavba navrhnutá ako 8-podlažná budova, zo západnej strany však dosahujúca výšku 14 podlaží. Pozostávať bude zo 176 bytových jednotiek a apartmánov vo formáte od 1+KK do 4+KK s výmerou od 33 do 180 m2 a s úhrnnou rozlohou takmer 11 200 m2 čistej obytnej plochy. Druhé nadzemné podlažie poskytne apartmány s terasu a vlastnou predzáhradkou, na vyšších podlažiach vzniknú byty a apartmány s lodžiami alebo balkónmi a na najvyššom tri exkluzívne byty. Na komerčné účely je tu určených celkovo 800 m2, pričom zákazníci budú môcť do prevádzok obchodov a služieb situovaných na prízemí budovy vstupovať priamo. Samozrejmosťou je pohodlné parkovanie umiestnené v suteréne budovy a čiastočne na prvom nadzemnom podlaží.

Odovzdanie prvej a druhej etapy Jégého aleje je naplánované na záver roku 2009, ukončenie výstavby tretej etapy, ktorá štartuje práve v týchto dňoch, developer predpokladá v októbri 2010. Štvrtá etapa sa momentálne nachádza ešte len v štádiu príprav.

Už teraz je jasné, že napriek „konkurencii“ v podobe 32-podlažnej bytovo-hotelovej veže Residence Tower na opačnom konci Jégého ulice, 29-poschodovej Glórie (predbežne stále najvyššieho bytového domu v meste), 21-poschodového Universa a v našich pomeroch ojedinelého 24-podlažného bytového komplexu Rozadol sa vežiaky Jégého aleje a Greenfields stanú dominantami, ktoré v celkovej panoráme Bratislavy jednoducho nebude možné prehliadnuť. Pôjde zároveň o voľné zoskupenie výškových budov na severnom okraji Ružinova, ktoré by sa mohlo súčasne stať urbanistickým zárodkom ich budúcej koncentrácie do hniezda.

Kto je FINEP

Developerská spoločnosť FINEP vznikla v roku 1995. Za vyše 13 rokov existencie potvrdila svoje skvelé renomé dokončením 14 bytových projektov a predajom približne 4 500 bytov, čím sa zaradila sa medzi najväčšie spoločnosti svojho druhu na českom trhu. Z prvotnej špecializácie na región Prahy rozšírila svoje aktivity aj do Bratislavy. Stratégiou spoločnosti je výstavba kvalitného a cenovo dostupného bývania v lokalitách poskytujúcich výhľad na metropolu a zároveň disponujúcich tesným spojením s okolitou prírodou. V posledných rokoch rozšíril FINEP svoju ponuku aj o segment luxusných a exkluzívnych rezidenčných projektov, ktoré tým, že popri samozrejmej kvalite kladú dôraz na ich originálne architektonické stvárnenie a citlivý prístup k lokalite, bývajú vypredané spravidla pred ich dokončením.

FINEP SK – dcérska spoločnosť jedného z najväčších pražských developerov FINEP HOLDING SE, ktorá odštartovala svoje pôsobenie na Slovensku v Bratislave úspešným rezidenčným projektom Jégého alej, je zároveň developerom luxusného rezidenčného projektu Première, ktorého realizáciu investorsky zabezpečuje na tento účel založená projektová spoločnosť FINEP Première, s.r.o. Tá sa zhostila rozostavanej a v pamiatkársko-ochranárskych kruhoch kontroverznej stavby na Šancovej ulici, aby z nej po vynesení definitívneho verdiktu o počte podlaží (22) urobila „première“ – čiže „prvú medzi tamojšími dominantami“, ktorá ponúkne panorámu mesta ako na dlani. Model zakladania projektových a servisných spoločností, z ktorých každá sa špecializuje na konkrétny realitný projekt od jeho rozbehnutia až po zavŕšenie, sa spoločnosti FINEP osvedčil ako prehľadný, efektívny a transparentný.

Projekt Jégého alej pochádza z architektonickej dielne spoločnosti Helika. Spoluinvestormi sú Czech and Slovak Property Fund zo skupiny Českej sporiteľne a slovenská spoločnosť P&PARK. Financujúcou bankou je VÚB, stavebné práce realizuje český dodávateľ TCHAS.

Vizualizácie – FINEP & partners a.s.

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 02.02.2009