/en/article/15582/petrzalsky-digital-park-ii-pocteny-cenou-dusana-jurkovica/ Petržalský Digital Park II poctený Cenou Dušana Jurkoviča

Petržalský Digital Park II poctený Cenou Dušana Jurkoviča

Investičná skupina Penta Investments, developer a investor administratívneho projektu Digital Park II na Einsteinovej ulici v bratislavskej Petržalke, oznámila nedávno dokončenie jeho druhej etapy. Výstavbu komplexu s celkovou rozlohou 40 450 m2 prebiehajúcu od októbra 2007 zavŕšila v máji 2009 jeho kolaudácia. Bez debaty výnimočný architektonický koncept a následnú projekčnú dokumentáciu k dielu spracovalo známe architektonické štúdio Cigler Marani Architects.

V súvislosti s tým jeho člen Vincent Marani poznamenal: „Sme veľmi radi, že bola úspešne dokončená druhá z troch plánovaných etáp. Domnievam sa, že Digital Park je jeden z najzaujímavejších administratívnych projektov na Slovensku a my veríme, že s ním budú nájomcovia i obyvatelia Bratislavy spokojní.“

Prínos zahraničia do slovenského kontextu

Pri príležitosti odovzdávania Ceny Dušana Jurkoviča 2009 tomuto projektu ho včera v Galérii architektúry Spolku architektov Slovenska (SAS) na Panskej 15 predstavili Cigler Marani Architects osobne. Detailná prezentácia architektonického konceptu sa konala v rámci tlačovej konferencie s laureátmi cien SAS. Po nej už mali záujemcovia možnosť zhliadnuť Digital Park II na vlastné oči zvonka aj zvnútra. Prehliadka za prítomnosti česko-amerického tandemu Jakub Cigler a Vincent Marani poukázala na architektonickú jedinečnosť tejto kancelárskej novostavby, jej originálny a v mnohom novátorský exteriérový aj interiérový dizajn.

Popri Cene Emila Belluša a Cene Martina Kusého znamená Cena Dušana Jurkoviča najstaršie a svojím dosahom najdôležitejšie výročné architektonické ocenenie v SR. Nesie meno zakladateľskej osobnosti modernej slovenskej architektúry a udeľuje ju SAS autorovi alebo autorom za aktuálne zrealizované architektonické či urbanistické dielo, nie staršie ako dva roky, ktoré v zmysle jej štatútu prispieva k zvýšeniu úrovne architektonickej tvorby na Slovensku. V 45. ročníku porota po prvý raz ocenila tvorbu zahraničných – českých autorov, čím vyzdvihla ich prínos do kontextu súčasného architektonického diania na Slovensku.

Svojbytná štruktúra v nesúrodej zástavbe

Architektonický koncept Digital Parku II vychádza z prepojenia 4 rovnako vysokých presklených objektov v tvare lichobežníkov, ktoré vzájomným pootočením odrážajú nepravidelný tvar pozemku a do nesúrodej okolitej zástavby vnášajú svojbytnú a zároveň objemovo primeranú štruktúru, reagujúcu na danú mierku jestvujúceho urbanizmu. Areál zasadený do novovybudovaného atypického parku so zeleňou, vodnými prvkami a pešími komunikáciami vytvára mestský priestor novej kvality spríjemňujúci prostredie nielen užívateľom nového kancelárskeho objektu, ale aj širokej verejnosti. Tým sa vlastne hlási k princípu otvorenosti voči svojmu okoliu.

Podľa sprievodnej správy vychádza Pozícia Digital Parku II z orientácie voči centru, mesta (najmä Bratislavskému hradu), a to jednak pôdorysným riešením, jednak koncepciou fasády. Tá je na severnej strane smerom k Starému Mestu otvorenejšia a presklená, kým na južnej strane voči zástavbe sídliska naopak uzavretejšia. Takéto riešenie fasády zároveň zohľadňuje tepelné zisky budovy zo slnečného žiarenia. Objekt je navrhnutý tak, aby maximum podlahovej plochy profitovalo z prirodzeného denného osvetlenia a pre jednotlivých nájomcov bolo flexibilne deliteľné.

Prenajatosť – neuveriteľných 70 percent!

Administratívny komplex navrhnutý ako železobetónový monolitický skelet ponúka 36 204 m2 kancelárií v 8 nadzemných podlažiach a 2 422 m2 obchodov, reštaurácií a kaviarne na prízemí. Suterén poskytuje veľkokapacitné parkovacie priestory pre 750 vozidiel, parkovisko pod mostom Panónskej cesty pre ďalších 217.

Dizajn samotného interiéru vytvára príjemné, inšpiratívne a zároveň motivujúce pracovné prostredie. Napríklad priestory, do ktorých sa nasťahovala medzinárodná poradenská spoločnosť Deloitte, navrhla v duchu najavantgardnejších svetových trendov britská interiérová architektka Sevil Peachová. Kancelárie s inovatívnym dispozičným riešením poskytnú pracovníkom efektívnejšie a flexibilnejšie pracovné prostredie s dôrazom na väčšiu interaktivitu, otvorenú komunikáciu a tímovú prácu (Pozri Deloitte Slovensko od včera v petržalskom Digital Parku II).

Strategické umiestnenie areálu a moderné, nadštandardné kancelárske budovy už stihli do Digital Parku II prilákať ďalších významných klientov (Lenovo, Privat Banka, Bauermedia, Sauter, Dalkia, OHL, Broker Investments, Dovera, Terra Medica, Drive, Rede, ProCare, Shell). Niet divu, že komplex je už teraz na 70 percent prenajatý.

Kríza ako výzva robiť veci viac a kvalitnejšie

Na záver tlačovej konferencie oslovilo Stavebné fórum.sk jedného z autorov Digital Parku II Ing. arch. Jakuba Ciglera (ČR) s jedinou – hypotetickou otázkou:

Ak by ste zadanie na tento projekt dostali teraz, takmer poldruha roka od príchodu krízy do Európy, v čom by sa zmenená situácia odrazila na vašom koncepte Digital Parku, prípadne čo by ste na ňom navrhli urobiť inak?

Myslím si, že krízy prichádzajú a odchádzajú, a mali by byť výzvou robiť veci nie horšie a menej, ale viac a kvalitnejšie. Pretože po nich prichádza fáza rozkvetu, a to je vlastne to obdobie, v ktorom bude táto budova reálne žiť. Klient s horšími časmi nejakým spôsobom počíta. A nám sa podarilo v rámci daného rozpočtu zrealizovať budovu, ktorá je už aj počas krízy prenajatá, takže z tohto pohľadu by sme na nej ani dnes nič nemenili. Cieľom je posúvať latku kvality niekam ďalej – vyššie, určite nie nižšie. Slovensko, Česko, v podstate ktorákoľvek postosocialistická krajina potrebuje zvýšiť kvalitu v segmente administratívnom, no predovšetkým rezidenčnom, keďže v tomto ohľade došlo k pomerne veľkému úpadku. Nazdávam sa, že kríza je iba malým výkyvom a nemalo by sa na ňu nazerať tak, ako keby mala zmeniť kurz, ale skôr ako na príležitosť zvýšiť kvalitu. Toho priemerného a podpriemerného bolo na Slovensku už naozaj dosť.

Kto sú Cigler Marani Architects

Dvojica architektov Jakub Cigler a Vincent Marani, ktorá spolupracuje už 8 rokov a za sebou má lokálne i medzinárodné skúsenosti, založila štúdio Cigler Marani Architects v novembri 2001. Odvtedy sa rozrástla na spoločnosť s viac ako 60 zamestnancami, z dielne ktorej vzišlo viacero významných architektonických konceptov realizovaných v Prahe (kancelársky projekt The Park, nové sídlo Rádia Slobodná Európa, víťazná architektonická štúdia na prestavbu Václavského námestia).

DIGITAL PARK II vo faktoch a číslach
Autori projektu: Cigler Marani Architects, a.s. Praha
Developer: Penta Investments
Investor: Digital Park Einsteinova, s.r.o. (Penta Investments)
Realitný segment: Administratíva / polyfunkcia
Začiatok výstavby: október 2007
Kolaudácia: máj 2009
Celková úžitková plocha: 40 450 m2
Čistá kancelárska plocha: 36 204 m2
Plocha na typickom podlaží: 1 053 m2 v jednom objekte
Obchodné priestory: 2 422 m2
Počet nadzemných podlaží: 8

Foto – SAS / Best Comunications

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 24.11.2009