/en/article/17092/industrialne-a-logisticke-parky-mieria-uz-aj-na-vychod-krajiny/ Industriálne a logistické parky mieria už aj na východ krajiny
Industriálne a logistické parky mieria už aj na východ krajiny

Industriálne a logistické parky mieria už aj na východ krajiny

Budovanie logistických areálov v Bratislave a jej okolí má nepochybne svoj základný racionálny dôvod: sídlo viacerých slovenských dcér zahraničných spoločností a firiem a tiež blízkosť zaujímavých zahraničných trhov a odberateľov. No veľmi podobné predpoklady má aj metropola východu republiky – Košice so svojím okolím. Tento región má ešte jedno plus navyše: Interport pri Košiciach, v ktorom je možné využiť širokorozchodnú železnicu napojenú na obrovské východné trhy. Logicky sa tak núka otázka, prečo sa doterajšie aktivity developerov a investorov schopných a ochotných vytvárať logistické zázemie sústredili prevažne na západ našej krajiny?

Môže preto len tešiť, že jednou z prvých lastovičiek, ktoré sa odhodlali využiť tento zatiaľ pre logistiku „panenský“ priestor sa stala práve spoločnosť z tohto regiónu a mesta – INVA GROUP, a.s. Košice. Zámer s už konkrétnymi kontúrami v podobe 25-hektárového územia a projektu priemyselného parku IPSA, v tesnom susedstve spoločnosti US Steel v Košiciach-Šaci. A zdá sa, že jej počin neostane nepovšimnutý i ďalej západne od Košíc.

Vladimír Jalakša (INVA GROUP): Partnerstvo zadefinovalo pravidlá

Na nedávnu históriu i najnovší vývoj sme sa opýtali Ing. Vladimíra Jalakšu, člena predstavenstva INVA GROUP, a.s. – developera priemyselných objektov, bytovej výstavby a polyfunkcie.

Čo predchádzalo myšlienke využiť územie medzi obcou Sokoľany a košickou mestskou časťou Šacou práve pre váš projekt s asi 120 000 m2 priemyselných podlahových plôch a potenciálom vytvorenia takmer 1200 nových pracovných miest?

Touto myšlienkou sme sa začali zaoberať už v roku 2007, teda ešte rok pred fúziou spoločností INGOS a VASSAL GROUP a vytvorením dnešnej INVA GROUP. Rešpektovali sme platný územný plán tejto lokality, pričom pozitívom bola okolitá výborná dopravná infraštruktúra. Nasledovali žiadosti a následné vydania územného rozhodnutia a stavebného povolenia na vybudovanie technickej infraštruktúry. Na tomto projekte sme trpezlivo pracovali dva roky, pričom sa nám preň podarilo získať aj pochopenie predstaviteľov Košíc. Spoločne s mestom sme potom začiatkom októbra 2009 všestranne pripravený priemyselný park odprezentovali na veľtrhu Expo Real v Mníchove, kde sme tento lukratívny priestor ponúkli partnerom. Vtedy sme sa nakontaktovali aj na poradcu – nadnárodnú konzultačno-realitnú spoločnosť King Sturge. Dohodli sme si exkluzívnu spoluprácu, na základe ktorej pre nás aktívne vyhľadáva klientov, s ktorými my ďalej komunikujeme.

Mníchovský Expo Real mohol pomôcť, no potrebovali ste ešte niekoho so skúsenosťami v logistike. Stala sa spoločnosť PointPark Properties SK (P3) „produktom“ spolupráce s King Sturge?

Dôležitým momentom, ktorý sa udial 26. mája tohto roka, bolo potvrdenie partnerstva práve so spoločnosťou P3. Ak sme ešte, povedzme, začiatkom mája 2010 náš projekt prezentovali ako „Priemyselný park Košice-Šaca“, dnes je to „Industriálny park Košice-Šaca a Logistický areál PointPark Properties Košice“. Ide o zásadnú zmenu, v rámci ktorej je 12 ha tohto priemyselného areálu vyčlenených na logistické haly spoločnosti P3 a zvyšných asi 13 ha bude IPSA ako taká developovať na účely ľahkej výroby či montáže. Toto partnerstvo jasne zadefinovalo pravidlá, ako a ktorí klienti budú umiestňovaní na ktorú časť pozemku. Či to bude logistika, priemysel, alebo ľahká výroba.

Existujú už konkrétni klienti, s ktorými v areáli IPSA uvažujete?

V podstate áno. Spoločnosť IPSA rokuje s tromi pomerne aktívnymi klientmi. Ide o napospol slovenských zástupcov zahraničných investorov, ktorí svoje rozhodnutie oznámia podľa toho, aké možnosti a stimuly získajú od Vlády SR. Naša úloha sa tak nateraz skončila. Pravdou však je, že sa nám veľmi dobre spolupracuje najmä so slovenskými klientmi a radi by sme našu klientelu rozšírili aj o nich. Pokiaľ ide o časť areálu, ktorú obhospodaruje spoločnosť P3, vieme, že svojich potenciálnych klientov vyhľadáva rovnako aktívne.

Aké ďalšie kroky vás čakajú v súvislosti s projektom IPSA v najbližšej budúcnosti?

V rámci technickej infraštruktúry čakáme na vyjadrenie príslušného stavebného úradu k žiadosti o povolenie búracích prác, aby sme po hrubých terénnych úpravách mali na jeseň 2010 k dispozícii areál „vyčistený“ a 100-percentne pripravený na výstavbu podľa požiadaviek klientov.

● ● ●

Peter Bečár (P3): Vytvárame sieť, ktorá dáva logistom zmysel

Hoci od 25. 5. 2010 spoločnosti INVA GROUP a PointPark Properties (P3) SK vystupujú ako partneri, o pohľad druhej strany na rozvoj logistických areálov na východe Slovenska sme požiadali aj Ing. Petra Bečára, výkonného riaditeľa P3 na Slovensku.

P3 vyvíjal svoje doterajšie developerské aktivity v 11 európskych krajinách a na Slovensku sa sústreďoval najmä na jeho západnú časť. Čo bolo hlavným impulzom pre prvý takýto počin na východe republiky? Aké dôvody vás viedli k uzavretiu dohody o spolupráci so spoločnosťou INVA GROUP?

Je to najmä preto, lebo vidíme reálny potenciál v lokalite Košíc situovanej v blízkosti troch susedných európskych krajín – Maďarska, Poľska a Ukrajiny. Druhým dôvodom je nedostatok logistických priestorov A-čkovej kategórie. Teda s minimálnou svetlou výškou 10 m, aspoň 28-metrovými parkovacími plochami pred halou, ku ktorým sa väčšinou pridružuje aj požiadavka cross-doku, prístupu z obidvoch strán haly. K tomu sa pridávajú aj štandardy v oblasti požiarneho zabezpečenia a kancelárií. Takýchto priestorov je v Košiciach veľmi málo, a podľa už viacročných signálov od logistických spoločností by mal záujem narastať. Chodíme do Košíc už od roku 2006 a odvtedy hľadáme správny projekt a správny čas na vstup do tohto regiónu. V roku 2008 sme už boli veľmi blízko, nástup hospodárskej krízy však naše plány trochu pribrzdil. Vlani sme opäť pocítili oživenie. Partnera sme našli v spoločnosti INVA, ktorá je lokálnym „hráčom“ s dobrým postavením, dobrým projektom a dobrou lokalitou.

Ponúka tento región aj iné lokality, kde by ste pre seba i svojich klientov našli podobné výhodné podmienky?

Po vstupe do bratislavského regiónu v roku 2006 sme ihneď začali skúmať ďalšie lokality. Nebolo to jednoduché, pretože vždy sa snažíme vytvoriť v krajine určitú sieť. Teda akýsi servis na podstatne širšom území. Príkladom môže byť naša už existujúca sieť v rámci širšieho regiónu strednej a východnej Európy, ktorá dáva logistickým spoločnostiam zmysel. Sieť, z ktorej môžeme „obslúžiť“ všetkých svojich klientov, všetky regióny. Košice v tejto sieti akosi prirodzene chýbali. Už sme dokonca vstúpili aj do regiónu severozápadného Rumunska, do oblasti mesta Cluj. Takto sa dotvára akási celistvá mapa, v rámci ktorej môžeme logistom poskytovať oveľa kvalitnejší servis. Spoločnosť P3 má expanznú stratégiu – chce ďalej rásť, rozvíjať svoje aktivity do ďalších krajín a lokalít so sľubným potenciálom. Na Slovensku ešte takýto priestor stále je.

Akí klienti vyhľadávajú takéto priestory v prvom rade? Ide skôr o zahraničné firmy, resp. ich dcérske spoločnosti, alebo už aj o tuzemských klientov?

Väčšinou ide o dcéry zahraničných firiem, ale už aj o lokálne spoločnosti. Dôvod nepomeru v prospech medzinárodných spoločností je najmä v tom, že ide o väčších klientov s väčšími projektmi. Z hľadiska ich typológie prevládajú logistické spoločnosti vytvárajúce logistické parky a potom koncoví užívatelia, ktorí si naše priestory priamo prenajmú. Okrem nich sú to aj spoločnosti zameriavajúce sa na oblasť ľahšej priemyselnej montáže, prípadne prebaľujúce tovar. Napríklad v Bratislave je naším klientom spoločnosť Automotive, ktorá v našich priestoroch montuje časti áut pre automobilku Volkswagen. Opakujem však, že prevažuje najmä logistika. Tento segment sa v ostatných rokoch rozširuje: logista poskytuje zároveň už aj istú pridanú hodnotu a ďalší servis pre koncového užívateľa.

Obrázky – Stavebné fórum. sk (1), P3 (2,3)
Industriálny park Košice-Šaca a Logistický areál P3 Košice:
2 – pohľad od mesta Košice
3 – pohľad od areálu US Steel Košice

 
 
Autor: Ing. Miroslav Talavašek, Dátum 10.06.2010