/en/article/17438/jozef-hoffmann-architekt-a-dizajner-na-par-dni-v-sng/ Jozef Hoffmann, architekt a dizajnér na pár dní v SNG

Jozef Hoffmann, architekt a dizajnér na pár dní v SNG

Len pár dní budú mať priaznivci umenia na návštevu výstavy z diela významného stredoeurópskeho architekta a dizajnéra Josefa Hoffmanna. Pre verejnosť ju v stredu 4. augusta otvorí Slovenská národná galéria v Bratislave, v premostení na Rázusovom nábreží 2. Putovná výstava „Josef Hoffmann (1870–1956). Ornament a moderna. Architekt a dizajnér“ vznikla v spolupráci MAK – Rakúskeho múzea úžitkového umenia/súčasného umenia vo Viedni, Moravskej galérie v Brne a pražského Rakúskeho kultúrneho fóra.

Na súboroch reprodukovaných fotografií s textami predstaví výstava tvorbu významného stredoeurópskeho architekta a dizajnéra. V troch častiach priblíži najskôr Hoffmannove tvorivé začiatky, ďalej návrhy pre umelecko-remeslené dielne Wiener Werkstätte, ktoré spoluzakladal. Chýbať nebudú autorove najvýznamnejšie architektonické projekty a stavby ako známe viedenské vily, sanatórium v Purkersdorfe či palác Stoclet v Bruseli. Spolu s nimi sa na výstave objavia aj doposiaľ menej diskutované projekty z doby po prvej svetovej vojne. Autorova neskorá tvorba výstavu uzavrie.

 
 
Autor: SITA, Dátum 02.08.2010