/en/article/17517/dotacie-na-najomne-byvanie-by-mal-upravovat-osobitny-zakon/ Dotácie na nájomné bývanie by mal upravovať osobitný zákon

Dotácie na nájomné bývanie by mal upravovať osobitný zákon

Podmienky poskytovania dotácií na rozvoj bývania by mal od budúceho roka upravovať samostatný zákon namiesto súčasného výnosu bývalého ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov (SaS) predložil návrh zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní v nadväznosti na zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Navrhnutý zákon nevyžaduje nové zdroje zo štátneho rozpočtu, keďže financie sú vyčlenené v rámci existujúceho Programu rozvoja bývania. Umožňuje, aby poskytnutie dotácií na rozvoj bývania žiadali popri obciach a mestách aj krajské samosprávy. Musia mať však k dispozícii 50 % oprávnených nákladov, ak chcú obstarávať technickú vybavenosť súvisiacu so získaním a následným užívaním nájomných bytov. Dopady na rozpočty vyšších územných celkov by tak mohli predstavovať niekoľko tisíc eur, podľa miery ich zapojenia do Programu rozvoja bývania.

 
 
Autor: SITA, Dátum 12.08.2010