/en/article/19769/kabinet-schvalil-aktualizovanu-koncepciu-uzemneho-rozvoja-sr/ Kabinet schválil aktualizovanú koncepciu územného rozvoja SR

Kabinet schválil aktualizovanú koncepciu územného rozvoja SR

Návrh Koncepcie územného rozvoja Slovenska 2011 (KURS) schválila vláda na včerajšom zasadnutí. Podľa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktoré návrh predložilo, najväčším problémom je trasovanie cestnej komunikácie medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom, ktoré sa bude musieť vyriešiť v podrobnejších štúdiách a dokumentáciách. Na základe zmien a doplnkov koncepcie preto minister dopravy Ján Figeľ (KDH) do konca novembra predloží novelu nariadenia vlády z roku 2002, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Koncepcie územného rozvoja Slovenska 2001.

KURS je podľa stavebného zákona územnoplánovacou dokumentáciou (ÚPD) celoštátneho stupňa a spracúva sa pre celé územie SR. Rieši priestorové usporiadanie a funkčné využívanie územia SR a ustanovuje rámec sociálnych, ekonomických, environmentálnych a kultúrnych požiadaviek štátu na územný rozvoj, starostlivosť o životné prostredie a tvorbu krajiny a jej regiónov. ÚP činnosť je permanentná, pričom ministerstvo má povinnosť sústavne sledovať, či sa nezmenili územno-technické, hospodárske a sociálne predpoklady, na ktorých základe bola navrhnutá koncepcia organizácie územia v koncepcii v roku 2001.

KURS 2011 so zmenami a doplnkami predchádzajúcej koncepcie spracovala bratislavská spoločnosť AUREX, s.r.o. Vlastný materiál sa v súlade s vyhláškou ministerstva životného prostredia o ÚP podkladoch a ÚPD skladá z grafickej a textovej časti ako doplnenie a zmena pôvodnej schválenej ÚPD. Grafická časť je spracovaná formou priesvitiek na predchádzajúce výkresy v mierke 1:500 000.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 11.08.2011