/en/article/17923/trh-s-novymi-bytmi-sa-podla-firmy-lexxus-zacina-konsolidovat/ Trh s novými bytmi sa podľa firmy Lexxus začína konsolidovať

Trh s novými bytmi sa podľa firmy Lexxus začína konsolidovať

Trh s novými bytmi sa na Slovensku pomaly začína konsolidovať. Ako konštatuje realitná spoločnosť Lexxus, vzhľadom na pomaly rastúcu ponuku nových bytov sa ponuková cena postupne približuje dopytovej cene. Je predpoklad, že sa bude ešte štvrť až polroka vyvíjať. V nadväznosti na predchádzajúci vývoj je možné usudzovať, že adekvátna priemerná cena novostavieb by sa mala pohybovať na úrovni medzi 1 700 eur až 1 800 eur za m2 bez DPH, čo je menej ako súčasný priemer.

Byty sa predávajú len v 60 % všetkých projektov. Jedným z faktorov ovplyvňujúcich tento stav je priemerná cena. U predaných bytov sa v 3. kvartáli znížila medziročne o 4,2 % na 1 750 eur za m2 a u nových voľných klesla o 7 % na 1 896 eur. Ako uvádza spoločnosť Hypocentrum, tohto roku sa záujem o úvery na bývanie oproti vlaňajšku zvýšil. Dôvodom je spomalenie rastu či dokonca pokles cien nehnuteľností a postupné uvoľňovanie úverových podmienok bánk. V máji 2010 sa dokonca prekonalo historické maximum zo septembra 2008, keď banky poskytli 378,9 mil. eur na úvery na nehnuteľnosti a hypotéky: bolo to takmer 383 mil. eur, čo je v rámci medziročného porovnania zvýšenie o 68 %.

 
 
Autor: SITA, Dátum 13.10.2010