/en/article/18127/banky-su-podla-kpmg-pripravene-financovat-kvalitne-projekty/ Banky sú podľa KPMG pripravené financovať kvalitné projekty

Banky sú podľa KPMG pripravené financovať kvalitné projekty

Financovanie nehnuteľností v strednej a východnej Európe zostáva nejasné najmä kvôli výraznému poklesu transakcií a premenlivej výkonnosti realitného sektora v jednotlivých krajinách. Banky podľa KPMG nie sú presvedčené o potenciálnom rýchlom oživení trhu s nehnuteľnosťami v žiadnej krajine, snáď s výnimkou Poľska, Česka a Slovenska, kde trh nebol zasiahnutý krízou až v takom rozsahu. Zatiaľ čo dlhové financovanie je pre mnohých developerov stále problematické, likvidácia veľkého počtu portfólií sa zatiaľ neuskutočnila.

Banky sa domnievajú, že vo väčšine prípadov sa problémové úvery dajú úspešne riadiť prostredníctvom reštrukturalizácie. Výsledky prieskumu KPMG potvrdili, že radšej sa maximálne snažia aktívne riadiť svoje úvery na nehnuteľnosti ako okamžite podať návrh na nútený predaj založenej nehnuteľnosti. Reštrukturalizácia úverov sa považuje za dobrý prístup aspoň z krátkodobého hľadiska. Nie je však jasné, či by mohla byť aj dlhodobým riešením.

 
 
Autor: SITA, Dátum 10.11.2010