/en/article/18721/trh-komercnych-nehnutelnosti-caka-v-tomto-roku-ozivenie/ Trh komerčných nehnuteľností čaká v tomto roku oživenie

Trh komerčných nehnuteľností čaká v tomto roku oživenie

Trh komerčných nehnuteľností na Slovensku zaznamenal v 2. polovici 2010 oživenie, ktoré by sa malo naplno prejaviť v tomto roku. Uviedli to zástupcovia realitno-poradenskej spoločnosti CB Richard Ellis (CBRE). Podľa vedúceho oddelenia priemyselných nehnuteľností Petra Jánošiho v IV. kvartáli 2010 predstavoval celkový objem skladov na Slovensku 1 mil. m2 plochy, pričom neobsadenosť bola relatívne nízka (6,7 %). Celková aktivita v oblasti výstavby skladov bola vlani slabá, keď sa dokončil iba 1 projekt v Martine s rozlohou 9 tis. m2.

Na trhu kancelárskych priestorov panuje v Bratislave momentálne nízka ponuka nových projektov, ktorá bude pretrvávať aj v roku 2012. Podľa vedúceho oddelenia s kancelárskymi priestormi CBRE Olivera Galatu, zo strany nájomníkov sa zvýšil dopyt o nové nepoužité priestory v najlepších lokalitách, ktorých je momentálne nedostatok. „Kým doteraz mali hlavné slovo nájomcovia, teraz sa trh začína pomaly preklápať na stranu developerov, ktorí si ponechávajú projekty, kým nebude možné dosiahnuť vyššie ceny,“ povedal Galata.

Segment obchodných priestorov, kam sa radia centrá s rozlohou od 5-tisíc m2, dosiahol ku koncu vlaňajška celkový objem 934-tisíc m2, z toho v Bratislave 372 tis. m2. Ako uviedol retail consultant CBRE Martin Bíro, vlani pribudlo 121-tisíc m2 a na tento rok sú naplánované projekty v objeme 179-tisíc m2. Vo výstavbe je už 110-tisíc m2, z čoho najväčšiu časť tvorí Aupark v Košiciach.

 
 
Autor: SITA, Dátum 10.02.2011