/en/article/18128/priemysel-logistika-vystavba-umrtvena-ozivaju-prenajmy/ Priemysel & logistika: výstavba umŕtvená, ožívajú prenájmy
Priemysel & logistika: výstavba umŕtvená, ožívajú prenájmy

Priemysel & logistika: výstavba umŕtvená, ožívajú prenájmy

Preferencie bánk, pokiaľ ide o jednotlivé realitné segmenty, sú podľa najnovšieho prieskumu KPMG pomerne vrtkavé a odlišujú sa podľa jednotlivých krajín. Kým napríklad v Maďarsku, Česku a Bulharsku je najvyššou prioritou maloobchodný sektor, v Poľsku a Rumunsku sa najväčšej podpore tešia pre zmenu kancelárske priestory. Na Slovensku, v Chorvátsku a pobaltských krajinách stojí zas na čele úverovej priazne peňažných ústavov sektor priemyslu resp. logistiky v neprospech najmenej preferovaných hotelov.

Napriek tomuto pozitívnemu faktoru sa rozširovanie priemyselných a logistických plôch na prenájom ani v 3Q tohto roku na Slovensku nekoná. Z analýzy pripravenej firmou Cushman & Wakefield – lídrom globálnych prieskumov v odbore komerčných nehnuteľností – totiž vyplýva, že pokiaľ ide o výstavbu, na slovenskom trhu pretrváva v tomto smere stagnácia.

Výstavba na kľúč pre konkrétnych nájomcov

Tak ako v treťom, ani v druhom a prvom štvrťroku nevyrástol na Slovensku žiadny moderný skladový ani výrobný priestor na prenájom. Spoločnosť C&W, ktorá do konca roka 2010 zmenu situácie na trhu nepredpokladá, poslednú takúto výstavbu zaznamenala v treťom kvartáli 2009.

Tak skoro sa neočakáva ani špekulatívna výstavba, kde by muselo byť najmenej 50 % postavenej haly predprenajatých. „Developeri sa môžu rozhodnúť, že postavia väčšie priestory, ako potrebuje ich zazmluvnený nájomca, a tým sa rozšíria aj prvé špekulatívne priestory na prenájom,“ ilustruje Martin Baláž z C&W.

Naopak – na trhu sa predpokladá trend výstavby na kľúč pre konkrétnych nájomcov. „Keď zoberieme do úvahy čas potrebný na povolenie stavby a samotnú výstavbu, tak očakávame, že prvé priestory postavené na kľúč sa pre konkrétnych nájomcov rozrastú v 2. až 3. kvartáli 2011,“ odhaduje Baláž.

Zároveň dochádza k miernemu nárastu v oblasti prenájmu logistických plôch. Ako materiál C&W spresňuje, v sledovanom období sa súhrnne prenajalo približne 21-tisíc m2, čo je oproti prvému a druhému štvrťroku 2010 nárast znižujúci mieru neprenajatosti na 5,9 % pre celé Slovensko a približne 5 % pre Bratislavský kraj.

Najväčšími transakciami roku 2010, na ktorých sa podieľala spoločnosť C&W, boli prenájmy skladových priestorov firmám Movianto a Dráčik v Senci.

Početné projekty aj v ostatných regiónoch

Agentúry medzitým neprestávajú chrliť početné správy o rozmachu krízou najmenej postihnutého realitného segmentu v iných častiach Slovenska. Tak v pripravovanom priemyselnom parku Gemer v Rimavskej Sobote by mohlo v roku 2011 vzniknúť asi 240 pracovných miest. ●●● Mestská firma MBB buduje medzi mestskými časťami Majer a Šalková v Banskej Bystrici priemyselný park na 36-hektárovom pozemku. ●●● Mesto Levoča začína v novembri s revitalizáciou Hnedej priemyselnej zóny Levoča – Juh v areáli bývalých Levočských strojární. ●●● Pri Strečne vyrastú nové haly so zameraním na ľahký strojárenský priemysel a logistiku. ●●● Pri Lozorne asi vyrastie nový logistický a výrobný park firmy Holding Company, kde vznikne 300 pracovných miest. ●●● Do priemyselného parku IPZ Prešov – Záborské príde prvý investor: spoločnosť MSC Elektronics SK, ktorá už podpísala zmluvu o prenájme pozemkov. S výstavbou výrobnej haly chce začať na jar 2011. ●●● MSC Vertriebes GmbH už rozbehla svoju činnosť v priestoroch prešovskej partnerskej firmy Elcom. V nasledujúcich troch rokoch plánuje expanziu a pridruženie ďalších projektov do výrobnej haly v priemyselnom parku.

P3 s rekordnými číslami a rekordnými transakciami

Vyťažiť zo vzrastajúceho dopytu na európskom trhu dokázal i PointPark Properties (P3) – medzinárodný prevádzkovateľ a developer moderných logistických parkov, ktorého klientmi sú významné nadnárodné firmy (Norbert Dentressangle, Jeronimo Martins Dystrybucja, CWS Boco, Schenker a Logflex). Od začiatku roka spozoroval zvýšený dopyt po skladovacích priestoroch kategórie A, ktorý teraz získava podobu reálnych obchodov. Hoci je priemerná plocha nájomného kontraktu nepatrne nižšia, podmienky sa stali oproti minulosti súťaživejšie, ba dokonca možno skonštatovať výrazné zníženie plochy neprenajatých priestorov, z ktorých mnohé boli dlhé roky ponukovými ležiakmi.

Už v 1Q 2010 oznámil P3 pôsobiaci v 11 krajinách Európy dosiahnutie naozaj rekordných čísiel. V tejto perióde sa mu totiž podarilo uzavrieť zmluvy na prenájom vyše 111-tisíc m2 skladovej plochy v Nemecku Poľsku, Česku a na Slovensku! Tohtoročnou transakciou „Number One“ sa však preňho stala dlhodobá nájomná zmluva na 15 600 m2 nájomnej skladovej plochy v areáli PointPark Prague D1 uzatvorená s firmou Auto Kelly – najväčším českým distribútorom automobilových dielov a autopotrieb, v poradí už deviatym nájomcom v tomto projekte.

„Z pôvodnej myšlienky ‚vlastných priestorov‘ sa pre nás jediným správnym riešením stal prenájom s flexibilnými podmienkami pre náš budúci rozvoj,“ zdôvodňuje voľbu jej prevádzkový riaditeľ Vítězslav Malý. Zároveň vyzdvihuje moderný skladový areál, kvalitnú správu nehnuteľnosti a vynikajúcu dopravnú dostupnosť s viditeľnosťou z diaľnice D1. „Partnerstvo s Auto Kelly potvrdzuje atraktivitu lokality PointParku Prague D1 tiež v nadväznosti na novootvorený pražský okruh. Presun zo starších a nevyhovujúcich skladových priestorov mu umožnil inštaláciu vyspelého regálového mezaninového systému na optimálne využitie skladu,“ komentuje transakciu Markéta Vrbasová, European Business Development Manager spoločnosti P3.

ProLogis obľubuje severnú Moravu a Horné Sliezsko

Zaostávať nechce ani ProLogis – popredný medzinárodný vlastník a správca vyše 44 miliónov m2 priemyselných a logistických nehnuteľností v Severnej Amerike, Európe a Ázii – a dominantný hráč na slovenskom trhu (37 %). So svojím portfóliom s vyše 3,7 miliónov m2 v 176 budovách v 41 distribučných parkoch je takisto popredným poskytovateľom moderných skladov v strednej a východnej Európe. Tu sa zameriava na severomoravské a poľské regióny.

V októbri napríklad uzatvoril s poskytovateľom logistických služieb a divíziou najväčšieho distribútora kníh v Česku a na Slovensku zmluvu o prenájme 6 800 m2 vo svojom dokončenom ProLogis Parku Ostrava. Spoločnosť bude prevádzkovať regionálne centrum 14 km západne od centra Ostravy, vedľa rýchlostnej cesty D47. „V celej Európe zaznamenávame zvýšenie záujmu o naše moderné priemyselné portfólio prvotriednej kvality,” povedal na margo transakcie, ktorú sprostredkovala realitná spoločnosť C&W a ktorá umožní park úplne doprenajať, prezident spoločnosti ProLogis v Európe Philip Dunne.

ProLogis Park Ostrava, jeden z najmodernejších distribučných komplexov, pozostáva z dvoch budov s úhrnnou rozlohou 66-tisíc m2 skladovacích a kancelárskych priestorov. Vzhľadom na svoje výborné dopravné spojenie sa severomoravská metropola stáva čoraz obľúbenejšou destináciou pre logistické a výrobné spoločnosti hľadajúce prístup k vyše 10-miliónovej cieľovej skupine v rámci 150-kilometrovej spádovej oblasti.

Ďalšie nezanedbateľné plochy sa podarilo prenajať v poľskom ProLogis Parku Janki firmám No Limit a Euro-net (15 800 m2), ktoré zvyšujú obsadenosť na 95 % a pod jeho strechami vykazujú dynamický rast. Rušno je aj v skladových priestoroch poznaňských distribučných parkov, kde ProLogis prenajal 12 200 m2 spoločnostiam Green Integrated Logistics a Wincanton. ProLogis portfólio v Poznani sa skladá z 11 budov s dokopy 164 000 priemyselných m2 v dvoch distribučných parkoch 15 km západne od centra mesta.

Svoju novú klientelu si ProLogis vytvára aj poľskom regióne Horné Sliezsko. Tu prenajal 24 300 m2 skladovacích priestorov v logistických parkoch miest Chorzów a Dąbrowa Górnicza klientom ArchiDoc (11 800 m2), Hellmann Worldwide Logistics Polska (5 800 m2) a ANL Plastics (6 700 m2). „Z pohľadu objemu portfólia skladovacích priestorov sme v Hornom Sliezsku nesporne jednotkou,“ poznamenal neskromne viceprezident leasingu & developmentu ProLogis v Poľsku Michał Czarnecki.

Špekulatívne vybudovaný, no strategicky výborne umiestnený ProLogis Park Chorzów je najväčším moderným distribučným parkom v Poľsku s celkovou rozlohou 87 000 m2, ponúkajúcim v 9 budovách vyše 233-tisíc m2 skladovacích a kancelárskych priestorov.

Problematike komerčných nehnuteľností (priemysel, kancelárie, retail) sa bude venovať zajtrajšia medzinárodná odborná konferencia REM Slovensko 2010 s titulom Návrat realitného optimizmu, ktorú internetový časopis Stavebné fórum.sk zorganizoval v bratislavskom Hoteli Gate One. Viac informácií o detailnom programe štyroch panelov, ich aktívnych účastníkoch a on-line prihlasovací formulár nájdete na webe konferencie.

Zdroje: C&W, Key2B, Best Communications
Ilustračné foto – C&W

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 10.11.2010