/en/article/18539/bratislava-si-udrzi-naskok-pred-zvyskom-slovenska/ Bratislava si udrží náskok pred zvyškom Slovenska

Bratislava si udrží náskok pred zvyškom Slovenska

Najvyšší podiel na vytvorenom hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska v uplynulých rokoch vykazoval bratislavský kraj. Ten by si podľa analytikov mal svoje prvenstvo udržať aj naďalej, avšak svoj podiel na celkovom výkone slovenskej ekonomiky môžu zmeniť ostatné regióny Slovenska. Podpísať sa pod to môžu dopady hospodárskej krízy či nové zahraničné investície v jednotlivých regiónoch.

Bratislavskému kraju patril v roku 2007 viac ako 26-percentný podiel na celkovom HDP Slovenska. Nasledoval trnavský kraj s podielom takmer 12,5 % a košický kraj, ktorému patril 11,7-percentný podiel na HDP. "Náskok Bratislavy pred ostatnými regiónmi bol do roku 2007 taký výrazný, že neočakávame, že by mohol v ďalších rokoch túto pozíciu stratiť,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Podiely ostatných krajov Slovenska na vytvorenom HDP sa v roku 2007 pohybovali v rozpätí od 10,97 % v prípade nitrianskeho kraja po 8,1-percentný podiel Prešovského kraja.

Analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák upozorňuje, že regionálne dáta za HDP nie sú zďaleka ideálnym ukazovateľom životnej úrovne. "Skresľuje ich napríklad to, že niektoré podniky s celoslovenskom pôsobnosťou majú centrály v Bratislave a pridaná hodnota, ktorú vyrobia, sa tak neraz ráta celá do bratislavského kraja,“ hovorí Mušák. Druhý faktor, ktorý podľa jeho slov skresľuje tento ukazovateľ, sú migrujúci zamestnanci. "Je nepochybné, že bratislavský kraj je vyspelejší ako ostatné, ale táto štatistika rozdiely nadhodnocuje,“ dodáva Mušák. Väčšia vyspelosť Bratislavy podľa jeho slov súvisí okrem iného s vyššou koncentráciou obyvateľstva, vzdelanejšou pracovnou silu či geografickou blízkosťou k vyspelejšiemu Rakúsku či Česku.

 
 
Autor: SITA / pb, Dátum 17.01.2011