/en/article/18306/bsk-chce-zrevitalizovat-unikatny-anglicky-park-v-malinove/ BSK chce zrevitalizovať unikátny anglický park v Malinove

BSK chce zrevitalizovať unikátny anglický park v Malinove

Anglický krajinný park, ktorý obklopuje kaštieľ v Malinove, chcú BSK a obec zrevitalizovať za peniaze EÚ. Operačný program Bratislavský kraj vyhlási budúci rok výzvu na revitalizáciu verejných priestranstiev. „Práve oprava a obnova tohto parku je našou prioritou, lebo je to jeden z mála prípadov, kde sa dajú čerpať eurofondy. V tomto zmysle sme pripravení, aby sme v Malinove obnovili prekrásny park, ktorý je raritou nielen v rámci župy, ale celého Slovenska,“ priblížil župan Pavol Frešo.

Podľa mohutných platanov, dubov, agátov, gledíčií a ďalších vzácnych starých drevín s vysokou historickou hodnotou bol park založený zrejme začiatkom 18. storočia. Napriek tomu, že vo vojnových a povojnových časoch veľmi utrpel, zachoval si svoj majestát. Na súčasnej rozlohe necelých 5 ha je viac ako 200 druhov domácich a cudzokrajných drevín. Súčasťou areálu je aj historický kaštieľ, kde od roku 1923 sídlila najstaršia záhradnícka škola na Slovensku.

 
 
Autor: SITA, Dátum 06.12.2010