/en/article/18944/na-kolektory-a-kotly-rozdal-stat-uz-39-miliona-eur/ Na kolektory a kotly rozdal štát už 3,9 milióna eur

Na kolektory a kotly rozdal štát už 3,9 milióna eur

Na kúpu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu rozdal domácnostiam štát už 3,9 mil. eur. Ako informovala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), dotácie na ich inštaláciu boli doteraz schválené 4 115 žiadateľom. Domácnosti sa najviac zaujímali o solárne kolektory. „Dotácia už bola schválená 3 287 rodinným domom. Na schválenie žiadosti čaká ďalších vyše 350 domácností,“ uviedla riaditeľka odboru komunikácie SIEA Katarína Antalová.

Tento rok vyčlenilo MH SR na dotácie v rámci programu vyššieho využitia OZE takmer 2,7 mil. eur. Od začiatku januára ku koncu februára evidovala SIEA 554 nových žiadostí o dotácie na kotly na biomasu a slnečné kolektory s požadovanou sumou vyše 500-tisíc eur.

O dotovanie kotlov majú záujem najmä obyvatelia stredoslovenského regiónu. „Štátnu podporu na inštaláciu kotlov na biomasu už získalo vyše 800 rodinných domov, ďalších vyše 200 čaká na schválenie žiadosti. Takmer 2/3 sa týkajú kotlov na splyňovanie dreva, zvyšok tvoria väčšinou kotly na pelety,“ spresnila Antalová. Slnečné kolektory väčšina domácnosti využíva na ohrev teplej vody. Asi 11 % inštalácií má podľa nej solárny systém určený aj na podporu vykurovania.

 
 
Autor: SITA, Dátum 21.03.2011