/en/article/18584/b-bystrica-pre-zmenu-podmienok-statnych-dotacii-budu-byty-mensie/ B. Bystrica: Pre zmenu podmienok štátnych dotácií budú byty menšie

B. Bystrica: Pre zmenu podmienok štátnych dotácií budú byty menšie

Pre zmenu podmienok poskytovania štátnych dotácií na výstavbu nájomných bytov stiahlo mesto Banská Bystrica žiadosť o vydanie územného rozhodnutia pre výstavbu troch bytoviek na Hlbokej ulici, v ktorých malo byť 27 bytov. Pripravuje zmenu projektu tak, že v rovnako veľkých bytovkách bude 30 bytov. Ako pre agentúru SITA uviedol vedúci odboru strategického rozvoja, investícií a verejného obstarávania na banskobystrickom magistráte Ivan Szabó, podľa zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára, možno dostať dotáciu na výstavbu nájomných bytov, ktorých priemerná plocha nepresiahne 60 štvorcových metrov, kým predtým to bolo 65 štvorcových metrov. „Z toho vyplýva, že navrhnuté trojizbové byty v jednom z bytových domov už nespĺňajú podmienky na poskytovanie dotácie,“ uviedol Szabó s tým, že hoci je v zákone stanovené ročné prechodné obdobie, bytovky na Hlbokej ulici sa majú stavať najskôr v roku 2012. Pripomenul tiež, že projektovú dokumentáciu na výstavbu 27 bytov vypracovali vlani v máji, kým spomínaný zákon parlament schválil koncom októbra. Žiadosť o vydanie územného rozhodnutia k bytovkám mesto podalo 11. októbra, stiahlo ho 3. januára. Podľa Szabóa si žiadne mesto nemôže dovoliť stavať nájomné byty za prostriedky z vlastného rozpočtu. Aj Banská Bystrica preto plánuje využiť úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania a štátnu dotáciu.

V minulom volebnom období sa v Banskej Bystrici postavilo 16 mestských nájomných bytov prestavbou niekdajšej ubytovne. Nejde o klasické nájomné byty, ale o takzvané pohotovostné byty na prechodné riešenie náhlej straty bývania, prenajímané na jeden rok. Žiadne ďalšie nájomné byty sa ani nezačali stavať. V neďalekom Zvolene, ktorý má o takmer polovicu menej obyvateľov než Banská Bystrica, za uplynulé štyri roky postavili 69 mestských nájomných bytov a ďalších 155 začali stavať, čo je spolu 14-násobne viac než v Banskej Bystrici. Využili na to úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania aj štátne dotácie.

 
 
Autor: SITA, Dátum 24.01.2011