/en/article/19506/aj-z-bratislavy-ci-kosic-mze-byt-zelene-hlavne-mesto-europy/ Aj z Bratislavy či Košíc môže byť zelené hlavné mesto Európy

Aj z Bratislavy či Košíc môže byť zelené hlavné mesto Európy

Bratislava a Košice sa spolu s ďalšími európskymi mestami môžu uchádzať o titul zeleného hlavného mesta Európy, s hľadaním ktorého začala Európska komisia tento týždeň. Prestížny názov bude víťaznému mestu udelený na rok 2014. Titulom zelené hlavné mesto Európy sa oceňujú mestá, ktoré sú na čele environmentálne prijateľnej urbanizácie a ktoré môžu byť vzorom a inšpiráciou pre iné mestá. Výročné ocenenie má prispieť k tomu, aby sa stali príťažlivejšími a zdravými miestami. Doteraz titul získali štyri mestá – Štokholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz a Nantes.

Do súťaže o prestížny titul zelené hlavné mesto Európy na rok 2014 sa môžu prihlásiť všetky mestá z členských štátov únie, kandidátskych krajín a krajín Európskeho hospodárskeho priestoru s viac ako 200 000 obyvateľmi. V krajinách, v ktorých nie je mesto s viac ako 200 000 obyvateľmi, sa môže prihlásiť najväčšie mesto. Tromi kľúčovými cieľmi súťaže je oceniť mestá, ktoré spoľahlivo vykazujú dosahovanie náročných cieľov v oblasti životného prostredia, podporiť mestá pri rozhodovaní sa pre ambiciózne ciele ďalšieho zlepšenia v oblasti životného prostredia a byť vzorom a inšpiráciou iných miest a rozšíriť najlepšie postupy a skúsenosti do všetkých ostatných miest Európy.

Príspevky miest sa budú hodnotiť na základe 12 ukazovateľov – miestny príspevok k boju proti globálnej zmene klímy, doprava, zelené urbanistické zóny, hluk, produkcia odpadu a nakladanie s ním, príroda a biodiverzita, ovzdušie, spotreba vody, čistenie odpadových vôd, eko-inovácie a udržateľná zamestnanosť, ochrana životného prostredia miestnymi orgánmi a energetická výkonnosť. Mestá môžu podať prihlášky prostredníctvom online formuláru na www.europeangreencapital.eu. Lehota na podávanie žiadostí uplynie 14. októbra 2011. O udelení titulu rozhodne medzinárodná porota a víťaz bude vyhlásený v júni 2012. Titul hlavného zeleného mesta Európy zvýši prestíž mesta, rozšíri jeho dobré meno a zvýši jeho atraktívnosť ako turistickej destinácie a mesta na život a prácu.

 
 
Autor: SITA / zs, Dátum 20.06.2011