/en/article/20029/myjava-mesto-planuje-postavit-protipovodnovu-nadrz-za-16-miliona/ Myjava: Mesto plánuje postaviť protipovodňovú nádrž za 1,6 milióna

Myjava: Mesto plánuje postaviť protipovodňovú nádrž za 1,6 milióna

Na ľavostrannom prítoku rieky Myjava by mala vzniknúť ochranná nádrž Cengelka proti povodniam za 1,6 milióna eur. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý mesto predložilo na posúdenie vplyvov na životné prostredie, s jej výstavbou by mali začať budúci rok. Koniec prác je naplánovaný o 12 mesiacov neskôr, keď začne fungovať. Nádrž by mali postaviť asi 1,8 km od ústia potoka Cengelka do toku Myjavy a jej zadržiavací objem bude 35 990 m3.

Hlavnou úlohou nádrže bude splošťovať povodňové vlny. Znížením maximálneho prietoku vody počas povodne, ako aj zachytením objemu povodňovej vlny by mala ochrániť nielen okolie toku, ale aj znížiť prítok do Myjavy. Ďalšou funkciou stavby je zlepšenie prietokov potoku Cengelka a Myjavy v suchých obdobiach.

Mesto má jeden suchý polder pri nemocnici, ktorý pomáha zachytávať a regulovať povodňové vlny na Myjave priamo v meste. Ďalší dokončili v júni 2011 na Svaceníckom jarku. Povodie rieky sa v posledných rokoch vylialo niekoľkokrát. Najviac sa to dotklo miestnej časti Turá Lúka, postihnuté bývajú tiež myjavská časť Žaboškreky s riečkou Cengelkou, časť Trnovce a časti Turej Lúky s názvami Píly a Malejov.

 
 
Autor: SITA, Dátum 27.09.2011