/en/article/19690/jlls-objem-investicii-do-realit-vzrastol-v-sr-medzirocne-az-o-77-percent/ JLLS: Objem investícií do realít vzrástol v SR medziročne až o 77 percent

JLLS: Objem investícií do realít vzrástol v SR medziročne až o 77 percent

Celkový objem zrealizovaných investícií do nehnuteľností dosiahol na Slovensku v 1. polroku 2011 takmer 80 mil. eur, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím 2010 (45 mil. eur) medziročný nárast až o 77 %. Slovenský investičný trh zaznamenáva prvé prejavy oživenia, ktorému nasvedčuje počet dokončených, ale aj pripravovaných transakcií. Realitná spoločnosť Jones Lang LaSalle (JLLS) odhaduje, že tento rok môže ich objem u nás dosiahnuť 200 až 300 mil. eur.

V priebehu 1. polroka 2011 sa v SR uzatvorili 3 transakcie. Český investor CPI Group kúpil Family centrá v Nitre, Piešťanoch, Komárne, Dunajskej Strede a ďalšie. Best Hotel Properties po akvizícii River Park Kempinski v Bratislave získal do svojho portfólia ďalší projekt za 31 mil. eur – Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese. Treťou uzatvorenou transakciou bol nákup kancelársko-priemyselnej budovy v Bratislave nemeckou firmou Bosch od predávajúceho Dachser Slovakia. Nájomníkmi sú Bosch, Buderus, Loos International a Junker's Slovakia.

JLLS očakáva, že najatraktívnejší v 2. polroku 2011 bude industriálny sektor, čo opiera o veľký počet transakcií v príprave. Aktivita v sektore kancelárskych budov naopak klesá, čo spôsobuje nedostatok stredne veľkých kancelárskych budov. Záujem je aj o kúpu obchodných centier, no – podobne ako pri kanceláriách – chýba na trhu vhodný produkt. Fakt, že SR je súčasťou eurozóny, zlepšuje pozíciu jej realitného trhu a zvyšuje jeho atraktívnosť pre investorov. Aj preto sa JLLS domnieva, že v nadchádzajúcich mesiacoch bude investičná aktivita v krajine narastať.

 
 
Autor: SF / jup, Dátum 28.07.2011