/en/article/20115/kosice-v-stm-otvorili-vystavu-batovej-architektury/ Košice: V STM otvorili výstavu Baťovej architektúry

Košice: V STM otvorili výstavu Baťovej architektúry

V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach potrvá až do 15. novembra výstava predstavujúca architektúru typickú pre firmu Baťa. Budovy v tomto štýle zmenili tvár Zlína, no typické tzv. Baťove domčeky nájdeme napríklad aj vo Svite. Zlín sa stal významným centrom modernej architektúry a dôsledne budovaným funkcionalistickým mestom. Výstava sa koná v rámci Dni českej kultúry a v Košiciach ju pripravila Krajská galéria výtvarného umenia v Zlíne v spolupráci s Národnou galériou v Prahe.

Porovnať sny staviteľov tzv. baťovského Zlína a skutočnosť môže každý, kto sa vo štvrtok 13. októbra zúčastní na prednáške k bratislavskej výstave „Fenomén Baťa. Zlínska architektúra 1910 – 1960“ v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. V priestoroch výstavy v sídle múzea na Vajanského 2 bude od 17:00 na tému Snívanie o Zlíne hovoriť spoluautorka výstavy Radomíra Sedláková z Národnej galérie v Prahe. Prednáška je inšpirovaná novinami firmy Baťa, ktoré v roku 1934 vydali mimoriadne číslo venované podobe mesta Zlín v roku 1974. Priblíži hlavné námety z odboru architektúry a urbanizmu, konfrontuje vtedajšie predstavy so stavom mesta v minulosti a v súčasnosti. Vstup na podujatie je zdarma. Výstava „Fenomén Baťa. Zlínska architektúra 1910 – 1960“ je v Slovenskom národnom múzeu otvorená do 30. októbra.

 
 
Autor: SITA / zs, Dátum 12.10.2011