/en/article/20371/bratislava-vymenu-pozemkov-pod-pko-by-musela-odobrit-vlada/ Bratislava: Výmenu pozemkov pod PKO by musela odobriť vláda

Bratislava: Výmenu pozemkov pod PKO by musela odobriť vláda

Mesto Bratislava by mohlo zameniť pozemky pod PKO za Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) na nábreží Dunaja. Pozemok pod VÚVH aj samotnú budovu však vlastní štát. Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, ak by mesto chcelo investorovi Henbury Development (HD) ponúknuť takúto výmenu, muselo by sa dohodnúť s vládou, za akých podmienok by bolo možné budovu VÚVH a pozemok pod ním od štátu odkúpiť. Zároveň dodal, že pre predčasné voľby má momentálne hlavné mesto v tejto veci zviazané ruky.

Ako uviedla hovorkyňa envirorezortu Beatrice Hudáková, ministerstvo životného prostredia (MŽP), ktoré je zriaďovateľom VÚVH, so zástupcami mesta už o tejto veci rokovalo. Pre MŽP by podľa nej sťahovanie ústavu znamenalo zvýšené náklady, s čím rozpočet rezortu nepočíta. Prípadné nové pracovisko by navyše muselo byť vopred vybudované a plne funkčné tak, aby si plnilo úlohy bez obmedzení. Ako Hudáková dodala, pracovisko VÚVH na nábreží Dunaja je na Slovensku jedinečné, pretože má charakter trenažéra, čo umožňuje testovanie rôznych variantov riešenia na vysokej odbornej úrovni.

Pre investora, ktorý vlastní pozemky pod PKO, nie je zámena za pozemky mimo nábrežia prijateľná, uviedol to primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Budova PKO je od 10. 11. v správe mesta, poslanci mestského zastupiteľstva by sa mali stretnúť so zástupcami spoločnosti HD 8. alebo 13. 12., čo by malo prispieť k riešeniu situácie mimosúdnou dohodou.

 
 
Autor: SITA, Dátum 29.11.2011