/en/article/20471/bratislava-mesto-hlada-pravnikov-chce-uspiet-v-spore-o-pko/ Bratislava: Mesto hľadá právnikov, chce uspieť v spore o PKO

Bratislava: Mesto hľadá právnikov, chce uspieť v spore o PKO

Mesto Bratislava sa odvolá voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava I, ktorý dal nedávno za pravdu spoločnosti Henbury Development, vlastníkovi pozemkov pod PKO v Bratislave, v jej spore s mestom. „Čakáme na to, že nám doručia rozsudok prvostupňového súdu. Dáme odvolanie na krajský súd a predpokladám, že ten usporiada férové súdne konanie,“ povedal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Mesto totiž tvrdí, že exprimátor Ďurkovský nemal právo bez súhlasu MZ rozhodnúť o zbúraní stánku, pretože mal mandát rokovať len o predaji budovy. „Dnes sme vypísali výberové konanie na právnu kanceláriu, ktorá bude mesto zastupovať v súdnom spore,“ uviedol včera pri prehliadke PKO Ftáčnik.

Mesto s investorom vedie súdny spor aj o určenie vzťahu k pozemku pod PKO. Podľa Ftáčnika je nespochybniteľné, že pozemok je súkromný a vlastník majetku preto žiada nájomné vo výške 20-tisíc eur mesačne. „My hovoríme, že nechceme nájomné, ale vecné bremeno, ktoré podľa všetkého bude odplatné a výšku tej odplaty určí súd. Dali sme žiadosť na súd, aby rozhodol o výške odplaty za vecné bremeno, aby sme mohli využívať budovu a pozemok primeraným spôsobom,“ povedal primátor.

To, či mesto podá na investora žalobu za poškodenie PKO, Ftáčnik povedať nevie. Stav dnešného PKO má podľa neho na svedomí nielen investor, ale aj mesto, ktoré do budovy dlhodobo neinvestovalo, neopravilo kotolňu a neriešilo ani zatekanie. Výšku škôd by mali posúdiť začiatkom budúceho roka odborníci a pracovníci Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ktorí v budove PKO sídlili.

 
 
Autor: SITA, Dátum 14.12.2011