/en/article/20402/povazska-bystrica-centralne-vykurovanie-po-30-rokoch-vynovene/ Považská Bystrica: Centrálne vykurovanie po 30 rokoch vynovené

Považská Bystrica: Centrálne vykurovanie po 30 rokoch vynovené

V Považskej Bystrici dokončili najrozsiahlejšiu rekonštrukciu centrálneho zásobovania teplom za posledných 30 rokov. Grafobal Group Energy obnovovala rozvodné siete priebežne od marca 2010. Investícia si vyžiadala vyše 6,5 mil. €. „Naším cieľom bolo zvýšiť efektivitu dodávok pre koncových odberateľov, čo by malo pozitívne vplývať aj na ceny tepla pre považskobystrické domácnosti a firmy,” povedal riaditeľ spoločnosti POV BYT Zdenko Hejpetr. V súčasnosti sa ešte dokončujú terénne úpravy a čaká na kolaudačné rozhodnutie.

Modernizácia systému centrálneho zásobovania teplom sa začala 1. etapou už v marci 2010. Počas nej inštalovali kompaktné odovzdávacie stanice tepla v objektoch spotreby a položili nové rozvody. Zároveň pripojili centrálne zásobovanie v meste na nový centrálny zdroj výroby tepla – paroplynový cyklus, ktorý postavila skupina GGE v areáli teplárne ako náhradu za viaceré dosluhujúce kotolne.

2. etapa pokračovala výmenou rozvodov a montážou kompaktných odovzdávacích staníc tepla na sídliskách SNP, Zákvašov, Hliny a Rozkvet a v centre. „Považská Bystrica sa odteraz môže pochváliť najmodernejším zásobovaním teplom a teplou vodou na Slovensku. Hlavným cieľom stále zostáva stabilizácia cien týchto komodít pre miestne domácnosti a firmy,“ dodal Hejpetr.

POV BYT, s.r.o. patriaca do skupiny Grafobal Group Energy je najvýznamnejším dodávateľom tepla v Považskej Bystrici. V súčasnosti ho dodáva do približne 7 800 bytových jednotiek.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 02.12.2011