/en/article/20504/bratislava-ftacnik-hodnoti-zmeny-a-doplnky-up-02-skor-pozitivne/ Bratislava: Ftáčnik hodnotí zmeny a doplnky ÚP 02 skôr pozitívne

Bratislava: Ftáčnik hodnotí zmeny a doplnky ÚP 02 skôr pozitívne

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik hodnotí Zmeny a doplnky Územného plánu 02 (ZaDÚP 02) „skôr pozitívne ako negatívne“, pretože „boli rozhodovaním medzi rozvojom mesta a istou stagnáciou“. Ich schválením sa však podľa neho skončila éra územného plánovania v Bratislave, keď sa o veciach pozitívnych aj negatívnych rozhodovalo naraz. V budúcnosti má byť obstarávanie otvorené, transparentné a s väčším zaangažovaním verejnosti.

Ako Ftáčnik dodal, ZaDÚP 02 umožňujú rozvoj mesta a riešia dopravu – napríklad výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. „Riešime problémy dopravy, posilňujeme zeleň a otvárame priestor aj pre niektoré rozvojové projekty, ktoré sa v čase, keď sa pripravoval ÚP, neplánovali,“ uviedol primátor, podľa ktorého práve to u niektorých vzbudzuje obavy. Mnohé sa však dá podľa neho ďalej regulovať ÚP zóny.

Hlavná architektka mesta Ingrid Konradová považuje schválenie ZaDÚP 02 za dobrý krok. „ÚP má len definovať základné funkcie. Dokument, ktorý stavby umiestňuje, je ÚP zón,“ vysvetlila Konradová. Ako ďalej informovala, ZaDÚP 02 zahŕňajú 59 lokalít, kde sa zintenzívni zástavba, 52 metodických zmien, 71 opráv technických a formálnych chýb či 12 zmien zo zastavateľného územia na plochy zelene. Okrem toho zahŕňajú 14 zmien z rozvojového územia na stabilizované so zníženou intenzitou výstavby, 9 brownfieldov, teda bývalých výrobných areálov, ktoré sa zmenia na plochy s mestotvornými funkciami a 13 záberov poľnohospodárskej pôdy, na ktorých sa bude stavať.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 21.12.2011