/en/article/20624/bratislava-mesto-sa-patronatnym-vyhlasenim-zaruci-za-metro/ Bratislava: Mesto sa patronátnym vyhlásením zaručí za Metro

Bratislava: Mesto sa patronátnym vyhlásením zaručí za Metro

Spoločnosť Metro Bratislava potrebuje úver 9,1 milióna €, aby mohla pokračovať realizácia projektu nosného dopravného systému. Bratislavskí mestskí poslanci odsúhlasili znenie Patronátneho vyhlásenia hlavného mesta pre ČSOB, ktorým sa mesto zaručuje za Metro, že bude schopná splniť záväzky voči banke. Väčšinovým akcionárom vo firme je ministerstvo dopravy, mesto má 34 % akcií. Primátora Milana Ftáčnika poslanci splnomocnili vyhlásenie podpísať.

Zo sumy 9,1 milióna € je 1,5 milióna € už existujúci úver splatný v roku 2012. Zostávajúca časť bude riešená kombináciou kontokorentného úveru vo výške do 500 000 € a investičného úveru vo výške do 7 139 339,20 € so splatnosťou do konca roka 2015.

Primátor Bratislavy ešte pred hlasovaním poprosil poslancov, aby nepochybovali o tom, že mesto nosný systém potrebuje a aby za predložený materiál hlasovali. Uviedol, že úver sa dá splatiť predčasne a mestu tým nič nehrozí. Dodal, že ak aj Európska komisia peniaze na projekt nedá, mesto bude hľadať nové zdroje. Ftáčnik však dodal, že po rokovaniach v Bruseli a s ministerstvom dopravy to vyzerá tak, že projekt má veľkú šancu.

 
 
Autor: SITA, Dátum 20.01.2012