/en/article/20721/trencin-stavebne-prace-zatial-iba-na-jednom-z-troch-hradov/ Trenčín: Stavebné práce zatiaľ iba na jednom z troch hradov

Trenčín: Stavebné práce zatiaľ iba na jednom z troch hradov

Tri hrady v Trenčianskom kraji získali v roku 2010 eurofondy vo výške 2,5 milióna € na svoju obnovu, doteraz sa však stavebné práce začali len na Beckovskom hrade, v Trenčíne a Čachticiach by sa tak malo stať až na jar. Ako informovala riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová, opravy hradov by sa mali skončiť do 2 rokov od podpísania zmluvy s víťaznou firmou.

Tender na obnovu Čachtického hradu zrušil Úrad pre verejné obstarávanie už dvakrát pre pochybenia v procese obstarávania. Ako uviedla starostka obce Anna Ištoková, priebeh 3. kola a celú dokumentáciu projektu ešte kontroluje ministerstvo. Ak by však ministerstvo nezistilo žiadne chyby, na Čachtickom hrade by mohol stavebný ruch zavládnuť už v jarných mesiacoch.

Na Trenčianskom hrade majú za 2,5 milióna € obnoviť hradné kasárne. Projekt už má podľa Babičovej rozhodnutie pamiatkarov, stavebné práce by sa mali začať na jar 2012. „To, kedy sa s opravou pamiatky začne, je individuálne. Nikde nie je napísané, že musíte začať v októbri alebo novembri,“ skonštatovala.

Stavebné práce sa tak zatiaľ robia iba na Beckovskom hrade. Rekonštrukcia dolného hradu by mala byť hotová tento rok. Starosta Karol Pavlovič dúfa, že ho otvoria už v máji, prípadne v júni. S jeho obnovou začali v roku 2010, odkedy je národná kultúrna pamiatka pre turistov zatvorená. V budúcnosti chcú pokračovať s obnovou horného hradu, v tomto prípade však čakajú na potrebnú výzvu.

 
 
Autor: SITA, Dátum 07.02.2012