/en/article/20788/na-podporu-byvania-mozno-pojdu-aj-peniaze-z-eurofondov/ Na podporu bývania možno pôjdu aj peniaze z eurofondov

Na podporu bývania možno pôjdu aj peniaze z eurofondov

Na úvery v rámci podpory rozvoja bývania v budúcnosti by mali ísť aj peniaze z európskych štrukturálnych fondov. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR tak chce v návrhu nového zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) zvýšiť objem prostriedkov poskytovaných na obnovu a výstavbu bytových domov. Zmeniť by sa mali aj podmienky poskytovania dotácií pri odstraňovaní systémových porúch domov a jednoduchšie bude aj podávanie žiadostí o podporu bývania.

Návrh nového zákona o ŠFRB zahŕňa niekoľko výynamnejších zmien. Systémové poruchy, ktoré sa riešili zatepľovaním, už nebudú podporované dotáciami a systémové poruchy, ktoré nie sú riešiteľné zateplením, budú naďalej kryté dotáciami.

Ďalším návrhom je zníženie administratívnej náročnosti. Nebudú sa musieť podávať dve nezávislé žiadosti, ak žiadateľ má možnosť žiadať o dotáciu aj úver. Výška podpory ani podmienky jej poskytnutia by sa však meniť nemali.

Ministerstvo v súčasnosti vyhodnocuje pripomienky z medzirezortného pripomienkového konania k návrhu zákona o ŠFRB. Zaoberať sa ním bude pravdepodobne už nová vláda, ktorá vznikne po marcových parlamentných voľbách.

 
 
Autor: SITA, Dátum 17.02.2012