/en/article/21148/sala-mesto-rusi-europrojekt-na-spolufinancovanie-nema-peniaze/ Šaľa: Mesto ruší europrojekt, na spolufinancovanie nemá peniaze

Šaľa: Mesto ruší europrojekt, na spolufinancovanie nemá peniaze

Šaľa nebude revitalizovať mestskú časť Veča, a to napriek tomu, že na to získala peniaze z eurofondov. Dôvodom je, že nemá dostatok finančných prostriedkov na spolufinancovanie projektu. „Bolo tam veľmi vysoké spolufinancovanie vo výške zhruba 50 %, čo by bolo už príliš náročné,“ povedal viceprimátor Šale Jozef Mečiar. Celkovo táto čiastka predstavovala 540 711 €, čo zahŕňa 5 % oprávnených nákladov, plus všetky neoprávnené náklady. „To, čo my považujeme v tom projekte za kľúčové, sú práve neoprávnené náklady,“ podčiarkol Mečiar. Tie sú vyčíslené na 520 475 €, kým oprávnené náklady, na ktoré by sa dali čerpať eurofondy, sú vo výške 404 714 €.

Plánovaná obnova centra Veče zahŕňala rekonštrukciu chodníkov, autobusovej zastávky na Nitrianskej ulici, vybudovanie bezbariérového chodníka od autobusovej zastávky po park, kde sa mali zrekonštruovať chodníky, osvetlenie, urobiť sadové úpravy a pribudnúť mal nový mobiliár. Mesto s projektom uspelo ešte v apríli 2011, odvtedy už raz požiadalo o zmenu jeho časového harmonogramu, keďže riešilo VO pre ďalšie úspešné projekty z eurofondov.

V súčasnosti sú spracované súťažné podklady k vyhláseniu súťaže, no keďže tento rok a výhľadovo ani v roku 2013 nie je v rozpočte zabezpečené finančné krytie investície, stáli poslanci pred otázkou, čo ďalej s projektom. Nakoniec sa rozhodli, že ho zrušia. Zároveň sa mesto pokúsi samo opraviť Komenského ulicu, ktorá predstavovala najväčšiu časť neoprávnených nákladov.

 
 
Autor: SITA, Dátum 27.04.2012