/en/article/20744/zsr-zacali-tender-na-terminal-kosice-za-28-milionov-eur/ ŽSR začali tender na terminál Košice za 28 miliónov eur

ŽSR začali tender na terminál Košice za 28 miliónov eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali tender na 1. etapu výstavby verejného terminálu intermodálnej prepravy (TIP) Košice, ktorý bude slúžiť ako prekládkové miesto medzi železničnou a cestnou nákladnou dopravou. Predpokladaná cena prác vrátane vyhotovenia projektovej dokumentácie a zabezpečenia súvisiacej inžinierskej činnosti je 28,11 mil. € bez DPH. Správca železničnej infraštruktúry plánuje projekt realizovať od 1. 8. 2012 do 30. 4. 2015 a spolufinancovať ho zo zdrojov Kohézneho fondu EÚ cez Operačný program Doprava.

V prvej etape projektu majú byť postavené dve koľaje normálneho rozchodu a výťažná koľaj s príslušnými výhybkami. Navrhované sú tiež dve koľaje širokého rozchodu s príslušnými výhybkami. Súčasťou etapy budú aj dva portálové žeriavy ako hlavné manipulačné zariadenia s nosnosťou 45 ton, ktoré budú prekladať tovar medzi dopravnými prostriedkami navzájom – z vlaku na vlak, z vlaku na nákladný automobil alebo z dopravných prostriedkov na skladovú plochu a opačne.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 10.02.2012