/en/article/20776/zelena-architektura-dorazila-do-centra-prahy/ Zelená architektura dorazila do centra Prahy
Zelená architektura dorazila do centra Prahy

Zelená architektura dorazila do centra Prahy

Trend výstavby „zelených“ kanceláří, který v posledních letech zřetelně nabírá obrátky, konečně dorazil také do historického centra Prahy. V proluce mezi Palácem Koruna a hotelem Ambassador, přímo na Václavském náměstí, vyrůstá exkluzivní obchodně administrativní komplex Diamant. První ekologicky udržitelná budova v centru metropole nabídne svým nájemcům mj. i certifikát LEED Gold. Celková podlažní plocha je 10 765 metrů čtverečních a sestává z 3 510 metrů moderních kancelářských ploch a 5 771 metrů maloobchodních prostor. Zbylých 1 484 metrů čtverečních v nejvyšších ustupujících podlažích je vyhrazeno exkluzivním bytovým jednotkám. „Případné zájemce o jednotlivé byty ale musím zklamat – jednáme se zájemci o pronájem celého balíku bytů, což je i varianta preferovaná investorem,“ upozorňuje Carlo Gradl ze společnosti MAX Immo, která zajišťuje pronájem projektu. Kolaudace projektu je naplánována na 1. září letošního roku.

Investorem projektu je společnost Mustela rakouského developera Wolfganga Müllera. V České republice vlastní kromě projektu Diamant např. i skupinu lukrativních budov v ulici Na Příkopě 23, 25 a 27.

Architektonický návrh projektu vznikl ve Studiu Acht architekta Václava Hlaváčka, který je podepsán mj. i pod nedalekou budovou Van Graaf. Na rozdíl od mnohých jiných staveb v historickém centru města nevzbuzoval Diamant nikdy žádnou kontroverzi.

 
 
Autor: SF / pb, Dátum 16.02.2012