/en/article/20794/zvaz-stavebnych-podnikatelov-chce-potlacit-korupciu/ Zväz stavebných podnikateľov chce potlačiť korupciu

Zväz stavebných podnikateľov chce potlačiť korupciu

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) kritizuje korupciu a iné formy netransparentnosti v stavebníctve. Z tohto dôvodu považuje za potrebné zmeniť zákon o verejnom obstarávaní (VO), stavebný zákon aj zákon o ŠFRB a nastaviť férové konkurenčné prostredie. Súčasný zákon o VO podľa neho stavebný trh deformuje. Povinné elektronické aukcie, ktoré zaviedla novela zákona o VO, mali pritom situáciu zlepšiť. Stavebné firmy tvrdia, že podmienky vo VO vytvárajú príležitosti k podvodom, umožňujú nedodanie zákaziek v primeranej kvalite či nevyplatenie peňazí firmám, ktoré sa ako subdodávatelia podieľali na stavebných prácach.

„ZSPS ponúka aj návrh riešenia tohto stavu – pri verejnom obstarávaní zúžiť priestor, aby elektronické súťaže nevyhrávala len nízka cena, ale pri zákazkách sa zohľadňovalo viac kritérií kvality stavby,“ navrhujú stavbári. Štát by sa mal podľa nich viac zaoberať podporou bytovej politiky na úrovni samospráv v regiónoch, a to dotačnou politikou cez konkrétne investičné stimuly a cez ŠFRB.

ZSPS pripravuje výzvu budúcej vláde, ktorá vznikne po marcových predčasných parlamentných voľbách. Svojimi návrhmi chcú stavbári prispieť k zlepšeniu podmienok verejného obstarávania, odstráneniu deformácií stavebného trhu, ako aj k zvýšeniu podpory bytovej výstavby a v konečnom dôsledku k potlačeniu korupcie v stavebnom odvetví.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 20.02.2012