/en/article/21047/bratislava-stavebna-inspekcia-polyfunkcny-dom-na-fedinovej-neposudi/ Bratislava: Stavebná inšpekcia polyfunkčný dom na Fedinovej neposúdi

Bratislava: Stavebná inšpekcia polyfunkčný dom na Fedinovej neposúdi

Výstavbu polyfunkčného objektu na Fedinovej ulici v bratislavskej Petržalke nebude posudzovať Slovenská stavebná inšpekcia (SSI). Petržalský stavebný úrad ako prvostupňový správny orgán vo veci podal SSI – Inšpektorátu Bratislava, podnet na vykonanie štátneho stavebného dohľadu. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Petržalka Mária Grebeňová-Laczová. Podľa inšpekcie má vo veci konať obec.

Medzi bytovými domami na Fedinovej stavia Bratislavská stavebná spoločnosť 14-poschodový polyfunkčný dom. Obyvatelia okolitých domov sa sťažujú, že im pre výstavbu v bytoch popraskali steny. Koncom minulého týždňa petržalský stavebný úrad zorganizoval stretnutie obyvateľov z Fedinovej ulice s investorom. „Dohodli sa na tom, že investor dá vypracovať nový znalecký posudok, ktorý komplexne posúdi súčasný vplyv predmetnej novostavby na okolité bytové budovy, ako aj jej vplyv na okolité stavby v budúcnosti,“ uviedla hovorkyňa Petržalky.

SSI v odpovedi, ktorú poskytol jej riaditeľ Júlis Dupák, uviedla, že podľa zákona obec v rámci preneseného výkonu štátnej správy na úseku stavebného poriadku vykonáva pôsobnosť stavebného úradu a zabezpečuje štátny stavebný dohľad. „Ja si plne uvedomujem, v čom má konať stavebný úrad, a tak aj koná, avšak SSI sme oslovili ako najvyššiu odbornú inštanciu v štáte pre nezávislé posúdenie problému. Vážne sa zamýšľam nad tým, na čo je pre občana úrad, ktorý nepotrebuje podnety od občanov a samosprávy a nereflektuje na problematické stavby. Ako podpredseda ZMOS-u budem navrhovať zrušenie takéhoto úradu,“ nechal sa počuť petržalský starosta Vladimír Bajan.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 04.04.2012