/en/article/20843/stavebni-podnikatelia-a-odborari-sa-napokon-dohodli/ Stavební podnikatelia a odborári sa napokon dohodli

Stavební podnikatelia a odborári sa napokon dohodli

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) a Integrovaný odborový zväz (IOZ), ktorý zastupuje aj pracovníkov v stavebníctve, sa dohodli na novej kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na roky 2012 až 2015. Ako informovala podpredsedníčka IOZ Marta Brodzianska, stalo sa tak až po 3. kole vyjednávania, pričom zmluva nadobudne účinnosť 1. 3. 2012. Ich doterajšia kolektívna dohoda na roky 2008 až 2011 bola predĺžená do 29. 2., keďže do konca vlaňajška sa na novej nedohodli.

Súčasný stav v ekonomike sa podľa odborov odrazil aj na kolektívnom vyjednávaní so zástupcami zamestnávateľov v stavebníctve. „Kolektívne vyjednávanie bolo od samého začiatku komplikované. Základnými argumentmi ZSPS boli stagnujúci vývoj až prepad stavebníctva a novela ZP platná od 1. 9. 2011. IOZ od samého začiatku vnímal argument vývoja stavebníctva. ZP však vníma ako doposiaľ, a to ako jeden z podkladov na kolektívne vyjednávanie,“ uviedla ďalej Brodzianska.

Viceprezident ZSPS a zároveň predseda predstavenstva Inžinierskych stavieb, a.s. Košice Pavol Kováčik potvrdil, že sa nevedeli s odborármi dohodnúť na raste miezd. „Žiadali pokryť infláciu. Úspešné stavebné firmy, ktoré na to majú, bez problémov to zabezpečujú v rámci svojej konkurencieschopnosti. Ale nemôžeme k tomu zaviazať všetky stavebné firmy bez rozdielu. Požiadavky na rôzne príplatky idú vysoko nad rámec povinností v Zákonníku práce,“ povedal Kováčik.

IOZ zastupuje zamestnancov v stavebníctve, vrátane stavebnej výroby a cestných stavieb, v správe a údržbe cestnej siete, MHD, civilnom letectve, textilnom, odevnom a kožiarskom priemysle. Kolektívna zmluva vyššieho stupňa IOZ so ZSPS sa vzťahuje na 36 tis. zamestnancov.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 29.02.2012