/en/article/20859/objem-zlyhanych-uverov-na-nehnutelnosti-mierne-klesol/ Objem zlyhaných úverov na nehnuteľnosti mierne klesol

Objem zlyhaných úverov na nehnuteľnosti mierne klesol

Ku koncu vlaňajška dosiahol stav zlyhaných úverov na nehnuteľnosti sumu 355 mil. €. V porovnaní s koncom predchádzajúceho štvrťroka ich stav podľa NBS mierne klesol. Banky a stavebné sporiteľne si počas posledného kvartálu podľa centrálnej banky zlepšovali úverové portfólio odpredajom, resp. presunom časti zlyhaných úverov do iných sektorov. Prejavilo sa to najmä pri hypotekárnych a stavebných úveroch a medziúveroch. Medzikvartálne sa zvýšil iba stav zlyhaných iných úverov na nehnuteľnosti. „Keďže sektoru ubudlo zlyhaných úverov a zvýšil sa stav úverov, podiel zlyhaných úverov na celkových úveroch na nehnuteľnosti klesol o 0,1 percentuálneho bodu na 3,05 %,“ informovala NBS.

Vo 4. kvartáli poskytli banky domácnostiam úvery na nehnuteľnosti v celkovom objeme 992 mil. €, čo predstavovalo v medziročnom porovnaní nárast o 65 mil. €. Zvýšený záujem podľa NBS pravdepodobne podporili klesajúce ceny nehnuteľností a pretrvávajúce relatívne priaznivé podmienky financovania. Podiel iných úverov na nehnuteľnosti sa zvýšil na 70 %, podiely hypotekárnych úverov a úverov stavebných sporiteľní klesli. Pod pokles hypotekárnych úverov sa podľa centrálnej banky zrejme podpísal nižší záujem o hypotéky so štátnou prémiou. Znížený dopyt po medziúveroch mohol odzrkadľovať neistotu domácností vzhľadom na predložené návrhy legislatívnych zmien.

Úrokové sadzby z úverov na nehnuteľnosti sa po miernom raste v 3. štvrťroku stabilizovali na úrovni približne 5 %. Z hľadiska jednotlivých druhov úverov na nehnuteľnosti najvýraznejšie poklesla úroková miera z hypotekárnych úverov a v menšej miere aj z iných úverov na nehnuteľnosti. Naopak, úročenie úverov zo stavebných sporiteľní sa zvýšilo. Výraznejší rast úrokovej miery z medziúverov odzrkadľoval návrat k štandardným úrokovým sadzbám po marketingových akciách, keď stavebné sporiteľne ponúkali na začiatočné obdobie medziúvery so zvýhodnenou úrokovou sadzbou.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 01.03.2012