/en/article/21176/pociatek-podpori-sirokorozchodnu-trat-ak-to-bude-vyhodne/ Počiatek podporí širokorozchodnú trať, ak to bude výhodné

Počiatek podporí širokorozchodnú trať, ak to bude výhodné

Ak sa preukáže výhodnosť projektu predĺženia širokorozchodnej železnice cez Slovensko, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek bude podporovať jeho realizáciu. „Uskutoční sa detailnejšia analýza, ktorá odpovie na množstvo otázok. Najväčší otáznik je, kto to bude financovať,“ povedal Počiatek v rozhovore pre agentúru SITA. Minister dopravy si vie predstaviť model, že to bude pre Slovensko výhodné, čo sa podľa neho ľahko vyhodnotí. V takom prípade sa širokorozchodnej trati nebude vôbec brániť.

Vláda vo svojom programe podporuje projekt širokorozchodnej trate s podmienkou, že bude výhodný pre Slovensko. Minister dopravy pripúšťa aj možnosť, že namiesto výstavby širokorozchodnej trate cez krajinu by sa postavil len terminál v Haniske pri Košiciach, kde železnica z východu so širším rozchodom končí.

Na Slovensku je podľa ministra dopravy dostatok odborníkov, ktorí zistia, akým spôsobom bude tento projekt v kolízii s nákladnou železničnou dopravou, a čo to prinesie. „Možno efekt prínosu bude väčší ako úbytok prepravy. Nikto na to nevie odpovedať, pretože zatiaľ nevie, o čom hovorí,“ dodal Počiatek pre agentúru SITA.

 
 
Autor: SITA, Dátum 04.05.2012