/en/article/21381/sario-ma-rozpracovane-investicne-projekty-za-28-mld-eur/ SARIO má rozpracované investičné projekty za 2,8 mld.eur

SARIO má rozpracované investičné projekty za 2,8 mld.eur

Slovensko je pre investorov stále zaujímavé. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) má v súčasnosti rozpracovaných takmer 90 investičných projektov za 2,8 mld. eur. Ako uviedla pre agentúru SITA vedúca odboru marketingovej komunikácie SARIO Ľubomíra Gabrielová, vďaka týmto investičným projektom by mohlo vzniknúť vyše 20 tisíc nových pracovných miest.

Investori majú záujem investovať do tradičných odvetví. Ide najmä o strojárstvo, gumárenstvo, automobilový a elektrotechnický priemysel, či spracovanie kovov. Slovensko by sa však mohlo dočkať aj investície s vyššou pridanou hodnotou. “Medzi potenciálnymi investormi sú i takí, ktorí plánujú na Slovensku pôsobiť v sektoroch s vysokou pridanou hodnotou a zamestnávať špičkových odborníkov,“ upozornila Gabrielová. Najviac potenciálnych investorov pochádza z USA a Nemecka. "Evidujeme aj niekoľko projektov z Kórejskej republiky, Japonska a pracujeme aj na niekoľkých investíciách slovenských spoločností,“ dodala.

Aká je pravdepodobnosť realizácie evidovaných investičných projektov je zatiaľ otázna. Väčšina investorov totiž očakáva, ako sa vyvinie ekonomická situácia v Európe. “Projekty sú v rôznych štádiách rozpracovanosti, projektoví manažéri agentúry SARIO však so zástupcami potenciálnych investorov pravidelne komunikujú. Vzhľadom na súčasnú situáciu však niektoré projekty čakajú na ďalší vývoj situácie na Slovensku i v Európe,“ konštatovala Gabrielová.

 
 
Autor: SITA, Dátum 18.06.2012