/en/article/21653/developeri-priemyselnym-nehnutelnostiam-doveruju/ Developeri priemyselným nehnuteľnostiam dôverujú

Developeri priemyselným nehnuteľnostiam dôverujú

Stabilita na trhu prináša istotu investorom, developerom i firmám. Podiel voľných plôch je vyrovnaný a v priemere sa pohybuje okolo zdravých desať percent. Pod túto hranicu sa dostáva v Českej republike a na Slovensku, kde dopyt mierne prevyšuje aktuálnu ponuku voľných plôch. Naznačuje to, že v strednej Európe je priestor pre ďalšiu výstavbu.

„Nová výstavba sa zatiaľ výrazne nerozbieha. Jedným z dôvodov je nedostatok domácich investorov schopných kupovať hotové haly. Developeri pritom chcú a potrebujú postavené parky predávať, aby mohli peniaze z predaje investovať späť do ďalšej výstavby,“ hovorí Ferdinand Hlobil, vedúci stredoeurópskeho priemyselného tímu v Cushman & Wakefield.

V regióne strednej Európy (ČR, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko) sa v prvej polovici tohto roka postavilo 370 tisíc metrov štvorcových nových priemyselných hál. Je to najviac za posledné tri roky (minulý rok v rovnakom období sa postavilo 200 tisíc m2). V porovnaní s rokmi 2008–2009, kedy doznieval boom novej výstavby, ide však o milión metrov menej (v prvom polroku 2009 sa postavilo takmer 1,3 miliónov). Aktuálne v regióne existuje zhruba 15 miliónov metrov štvorcových moderných priemyselných hál na prenájom.
„Trh priemyselných nehnuteľností v strednej Európe je aj napriek pretrvávajúcej globálnej kríze v relatívne dobrej kondícií. Naopak developeri a investori svojou kontinuálnou expanziou naznačujú, že tato časť trhu nehnuteľností je stále zisková,“ dodáva Hlobil.

 
 
Autor: Cushman & Wakefield, Dátum 12.09.2012