/en/article/21655/nitra-mesto-chce-postavit-s-podporou-statu-96-najomnych-bytov/ Nitra: Mesto chce postaviť s podporou štátu 96 nájomných bytov

Nitra: Mesto chce postaviť s podporou štátu 96 nájomných bytov

Mesto Nitra plánuje postaviť dva domy s 96 bytmi na Kmeťovej ulici na sídlisku Diely. Na investíciu chce získať dotáciu a pôžičku zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Výstavba by sa mala začať v roku 2013, náklady sú predbežne vyčíslené na 6,5 milióna eur. Dotácia by z toho predstavovala 25 percent a pôžička s percentným úrokom zvyšných 75 percent. Oba domy by mali po 48 bytov, z toho 16 bude jednoizbových a 80 dvojizbových. Nájomné byty s podporou štátu už mesto postavilo aj na Rýnskej a Tokajskej ulici.

„Žiadosť musíme podať do 15. februára, čiže naším cieľom je urobiť súťaž a mať zmluvu so zhotoviteľom do 2. januára,“ informoval primátor Jozef Dvonč. Záujem v Nitre o nájomné byty je podľa neho veľký, a to najmä o malometrážne byty – garsónky, jednoizbové a dvojizbové. V súčasnosti mesto podľa jeho slov eviduje 300 – 400 žiadostí o byty, 92 je takých, ktoré spĺňajú podmienky na pridelenie nájomného bytu postaveného s podporou štátu. Primátor doplnil, že mesto sa v bytovej otázke bude zrejme uberať cestou poskytovania nájomného bývania aj vo vlastných objektoch. Na zastupiteľstve poslanci schválili, že v bývalom hoteli Tenis, ktorý bol nevyužitý, vznikne deväť nájomných garsónok.

 
 
Autor: SITA, Dátum 13.09.2012